În mod previzibil, între primii orădeni care au ieşit duminică la vot s-au numărat politicienii, care, tot atât de previzibil, în scurtele discursuri de la ieşire şi-au reluat, discret sau mai puţin discret, lozincile din timpul campaniei.

"Am votat pentru Iohannis!"

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a votat duminică la ora 9:15, ca de obicei, la Secţia 125 amenajată în incinta Colegiului Emanuil Gojdu, al cărui absolvent şi este, şi în a cărei rază de competenţă se află blocul în care locuieşte.

Tot ca de obicei, primarul s-a prezentat la votare singur, iar la ieşire, solicitat de jurnalişti să facă o declaraţie, a spus direct cu cine a votat, conştient fiind că răspunsul nu poate fi difuzat de televiziuni.

"Ce vreţi să vă spun, oameni buni?", a încercat Bolojan, iniţial, să refuze o declaraţie. La insistenţele reporterilor de televiziune, primarul a spus apoi, lapidar: "Am votat pentru Iohannis!".

Pentru că reporterul Digi 24 Oradea nu putea pleca "cu mâna goală", şi-a reformulat întrebarea, vrând să afle "Pentru ce aţi votat?". "Pentru o Românie normală", a spus scurt primarul.

După ce a satisfăcut televiziunile, Bolojan a anunţat că oferă o cafea reporterilor, fără a mai face însă vreun comentariu politic.

Reticenţele primarului Oradiei de a face declaraţii în zilele de votare sunt deja binecunoscute presei locale, ele fiind motivate de faptul că Bolojan şi-a exprimat nu o dată opinia că asemenea gesturi, deşi aşteptate de presă şi de telespectatorii televiziunilor, nu sunt relevante.

Szilagyi Zsolt, pentru "transilvanizarea României"

Primul orădean care candidează la Preşedinţia României, Szilagyi Zsolt, reprezentând Partidul Popular al Maghiarilor din România, a votat duminică la ora 8:45, la secţia amenajată în incinta şcolii generale Dimitrie Cantemir, unde s-a prezentat alături de preşedintele PPMT Bihor, Zatyko Gyula.

După ce a introdus buletinul de vot în urnă, Szilagyi a răspuns rugăminţii presei de a spune cu ce gânduri a votat, astfel că, aşa cum dealtfel era previzibil, a reluat propriile sloganuri electorale. "Am votat pentru o Românie prosperă, o Românie europeană, normală, o Românie care fructifică puterea regiunilor, o Românie care respectă autonomia regiunilor istorice, o Românie în care se simt toţi acasă, o Românie primitoare, o Românie care este transilvanizată".

După consumarea "protocolului" de presă, Szilagyi a anunţat că nu va aştepta rezultatul scrutinului acasă, la Oradea, ci la Cluj, acolo unde se află cele mai multe redacţii ale presei de limba maghiară.

Ioan Mang, pentru "unire"

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a votat duminică, în jurul orei 9.30, la secţia de la Liceul Friedrich Schiller, alături de soţia lui, Erica Mang.

"Am votat cu gândul că vom avea un cu totul altfel de preşedinte decât în ultimii zece ani, cu gândul la un preşedinte care să ne unească, un preşedinte pentru care există o singură Românie, în care toţi să fim trataţi egal. Am votat pentru un preşedinte care să ne reprezinte cu bine în exterior, să ne aducă prosperitate şi liniştea de care avem nevoie. Cred că dezbinarea din ultimii 10 ani trebuie să înceteze", a spus Mang la ieşirea din secţia de votare.

Acesta a precizat că în cursul zilei va ieşi în judeţ iar seara va urmări primele rezultate ale scrutinului de la sediul PSD Bihor.