Tânăra care, la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, a încercat să incendieze steagul Ungariei arborat la sediul UDMR din pasajul orădean Vulturul Negru, a scăpat de acuzaţii, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea dispunând clasarea cazului.

Anunţul a fost făcut, marţi, de preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Csomortanyi Istvan, într-o conferinţă de presă la care a mai participat vicepreşedintele organizaţiei, Zatyko Gyula, dar la care au fost invitaţi doar reprezentanţi ai presei maghiare orădene. 

După cum se ştie, alături de UDMR Bihor, reprezentanţii PPMT au depus o plângere penală pentru instigare la ură interetnică şi distrugere, cu privire la autoarea gestului, solicitându-i totodată daune morale de 42.600 lei. În conferinţa de presă de marţi, Csomortanyi şi Zatyko au prezentat ordonanţa de clasare comunicată de Parchet organizaţiei politice zilele trecute şi au făcut public şi numele orădencei de 21 de ani aflată la originea scandalului: Nicoleta M.

"Procurorii au considerat că autoarea este tânără, nu are antecedente penale şi că nu s-au găsit probe care să confirme acuzaţiile. În cazul celei de instigare la ură interetnică, procurorii susţin că cei prezenţi n-au putut fi instigaţi la ură împotriva minorităţii, pentru că majoritatea dintre ei au şi plecat imediat. De asemenea, se precizează că nici pentru distrugere nu poate fi cercetată tânăra, deoarece pompierii au stabilit că tentativa de incendiere nu a pus în pericol niciuna dintre clădiri, iar pagube nu au existat, nici măcar în ceea ce priveşte steagul", a explicat Csomortanyi, citat de presa maghiară. 

Liderul PPMT Bihor a susţinut că afirmaţiile procurorilor nu corespund realităţii. "Martorii nu au plecat, ba dimpotrivă, se vede din imagini că sunt pe loc. Pe de altă parte, chiar dacă nu s-au produs pagube la clădiri, pe steag există urma tentativei de incendiere", a spus Csomortanyi, anunţând că va ataca ordonanţa în termenul legal de 20 de zile, printr-o plângere la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. 

Partidul Popular Maghiar din Transilvania a depus o plângere penală pentru distrugere şi instigare la ură interetnică împotriva tinerei care a vrut să incendieze steagul Ungariei din Pasajul Vulturul Negru şi cere daune morale în valoare de fix 42.642 lei. Suma este aceeaşi cu amenda dispusă de instanţele din Mureş pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferencz, fost primar al oraşului Sovata, pentru că a refuzat să îndepărteze steagul secuiesc de pe clădirea Primăriei.

Şi organizaţia judeţeană a UDMR s-a constituit parte civilă în dosarul penal, solicitând daune morale de 10.000 lei autoarei, dar şi obligarea tinerei să urmeze un program de reintegrare socială, în care să fie educată "despre convieţuire şi toleranţă comunitară", după cum a declarat presei maghiare Botházy Nándor, preşedintele executiv al UDMR Oradea. Până acum, UDMR nu a avut o reacţie publică pe marginea clasării cauzei privind-o pe Nicolaeta M.