Adrian Marchiş a fost prezentat miercuri, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism Bucureşti, iar în urma audierilor, procurorii au emis pe numele lui un madat de reţinere pentru 24 de ore. Surse judiciare au declarat pentru BIHOREANUL că agentul este suspectat că ar fi intervenit pe lângă vameşi maghiari pentru a facilita trecerea transporturilor cu produse de contrabandă, vameşi care sunt cercetaţi în prezent de partea maghiară.

Joi, la cererea procurorilor DIICOT, agentul a fost arestat pentru 29 de zile, iar potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Bihor, Dan Marcel, acesta va fi pus la dispoziţie până la finalizarea anchetei. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au emis mandat de arestare, tot sub acuzaţia de complicitate şi pe numele lui Adrian Ţerban, inspector vamal în cadrul Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Sibiu, fost director adjunct al instituţiei.

Alte 17 persoane, printre care şi Gabriel Gocan, subofiţer bihorean în cadrul Postului de Poliţie Borş, au fost reţinute în luna martie, în acelaşi dosar, procurorii stabilind că gruparea se ocupa cu contrabanda de ţigări şi parfumuri contrafăcute prin folosirea la autoritatea vamală de documente nereale, ulterior bunurile fiind valorificate ilegal în ţară sau în străinătate.

La intrarea în ţară, mărfurile erau declarate în tranzit, formalităţile vamale fiind efectuate la un birou vamal de interior, unde erau prezentate documente ale unor societăţi comerciale tip fantomă, care figurau ca beneficiari ai importurilor. Mărfurile erau apoi depozitate în spaţii puse la dispoziţie de către alţi membri ai grupării.

Potrivit anchetatorilor, cercetările au pornit anul trecut, după ce Garda Financiară Sibiu a descoperit un tir încărcat cu peste 43.000 de flacoane de parfumuri contrafăcute, în declaraţia vamală de import figurând înscrise 420 de cartoane de manechine din plastic. În realitate erau parfumuri, aduse din China, ce purtau inscripţii ale unor firme de renume, cum sunt Jean Paul Gaultier şi Hugo Boss. Valoarea de piaţă a parfumurilor confiscate era de aproximativ 8.000.000 de euro, iar transportul nu a fost unul singular.