Tribunalul Bihor a dispus condamnarea la o pedeapsă cu suspendare a unui subofiţer de Poliţie trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor în martie 2011, pentru delapidare în formă continuată.

Agentul principal Adrian Pătcaş, subofiţer în cadrul Serviciului Poliţie Rutieră Bihor, este acuzat că, în perioada august 2009 - iulie 2010, şi-a însuşit banii proveniţi din amenzile contravenţionale încasate, iar pentru a-şi acoperi faptele, anul trecut şi-a declarat chitanţierul pierdut.

Ancheta penală împotriva lui Pătcaş a pornit în urma unei reclamaţii făcute anul trecut chiar de conducerea Poliţiei Bihor, în urma unei verificări interne dispuse după ce agentul a reclamat pierderea blocului de chitanţiere.

Suspectând că agentul nu spune adevărul, conducerea Poliţiei Bihor a dispus efectuarea unor verificări interne care au scos la iveală că, în realitate, subofiţerul şi-a însuşit banii din amenzi.

"Din cercetările efectuate de compartimentul de control al Poliţiei Bihor a reieşit că, în perioada 20 august 2009 - 3 iulie 2010, Pătcaş a emis 31 de procese-verbale de contravenţie şi a încasat 2.670 lei, bani pe care nu i-a predat gestionarului de chitanţe al Serviciului Poliţiei Rutiere, deşi acest lucru ar fi fost obligatoriu, potrivit normelor în vigoare", spune şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur.

Luat la întrebări, subofiţerul nu a putut justifica lipsa documentelor şi nici a banilor încasaţi, declarând ba că i-a predat, iar persoane neidentificate i-ar fi sustras înscrisurile justificative din propriul fişet, ba că nu-şi aduce aminte ce a făcut cu ei, motiv pentru care şeful Poliţiei a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

După finalizarea anchetei penale, procurorii au înaintat dosarul subofiţerului Tribunalului Bihor solicitând condamnarea acestuia pentru delapidare în formă continuată, iar la sfârşitul lunii trecute, după finalizarea cercetării judecătoreşti, Adrian Pătcaş a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani.

Sentinţa a fost motivată săptămâna trecută, iar în considerentele acesteia, judecătorul care a soluţionat dosarul, Ovidiu Galea, a apreciat că poliţistul nu poate beneficia de circumstanţe atenuante. În primul rând, pentru că nu a avut o atitudine sinceră, iar " probele administrate constituie dovezi de necontestat potrivit cărora inculpatul a săvârşit fapta cu intenţie şi că şi-a însuşit sumele încasate", se arată în sentinţă.

În plus, potrivit magistratului, subofiţerul "a săvârşit fapta în îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu în slujba organului care trebuie să pretindă din partea cetăţeanului respectarea legii, el înţelegând în mod diferit modul de înfăptuire a acestui scop", specifică documentul.

Cum între timp conducerea Poliţiei Bihor a reţinut din salariul agentului banii delapidaţi, instituţia nu s-a mai constituit parte civilă, iar agentului i s-au imputat de către instanţă doar cheltuielile judiciare, în valoare de 1.500 lei.

Nemulţumit de soluţia Tribunalului, Adrian Pătcaş a atacat sentinţa, prin apel, iar procesul va continua, pe 24 mai, la Curtea de Apel Oradea.

Până la pronunţarea unei sentinţe finale, agentul a fost pus la dispoziţia conducerii Poliţiei Bihor şi lucrează la Biroul de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Oradea.