În general lumea nu manifestă o dragoste fierbinte faţă de poliţişti sau procurori. Fenomenul nu e prezent doar la noi. Cam peste tot, oamenii simt un fel de apăsare când sunt în preajma organelor de ordine, pe care le consideră mai degrabă de represiune.

Totuşi, nu pot să nu recunosc că-mi plac băieţii cu epoleţi în anumite situaţii. Sunt, de pildă, tot soiul de indivizi înfoiaţi cu steroizi care-şi arată muşchii prin cluburi, în faţa unor liceeni de 15 kile, ieşiţi, bieţii de ei, să bea o bere. Păi n-au decât musculoşii ăştia să se bată cu mascaţii, dar să nu uite ca la plecare să-şi adune dinţii de pe jos, că nu-i frumos să lase mizerie în urma lor!

Acum o săptămână, nişte plăvani de prin Sânnicolau au venit la Oradea să fure orice dintr-o casă în construcţie. C-un drum erau şi să omoare nişte poliţişti care i-au surprins în exerciţiul funcţiunii. Hoţul aflat la volan i-a călcat unui poliţist piciorul cu maşina, iar pe celălalt l-a dus pe capotă aproape 40 de metri.

Dacă asta se întâmpla în Statele Unite, respectivul n-ar mai fi putut scrie nicio declaraţie, că-i rupeau poliţiştii mâna şi i-o băgau în cur. La noi, infractorul a fost lăsat, de sâmbătă până marţi, bine-mersi acasă, pentru că, fiind weekend, procurorii n-au catadicsit să emită ordonanţă de reţinere. Am mai avut noi un judecător care nu a dat mandat de arestare pentru că era Sfântul Gheorghe şi omul nu presta de sărbători.

Asta e ca o invitaţie pentru răufăcători să acţioneze doar sâmbăta sau duminica, după care au destul timp să o şteargă din ţară până se trezeşte Parchetul să-i bage la bulău.

Citiţi despre acest caz, în articolul: "Au luat poliţiştii pe capotă: Trei spărgători de locuinţe au fost prinşi după o urmărire ca-n filme"