Tribunalul Bihor a emis, joi, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele a doi tineri din localitatea Sălard, anchetaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Oradea pentru trafic de droguri de risc în formă continuată.

Este vorba despre Bogdan Bessel, 30 ani, prins că a cultivat în grădină 10 plante de canabis, iniţial pentru consum propriu iar ulterior şi pentru a le vinde. Din ancheta poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog reiese că tânărul a vândut droguri prin intermediul unui consătean, Sarkadi Alexandru, 38 ani, iniţial 30 de grame, iar ulterior 150 de grame, contra sumelor de 30 lei şi 1.000 euro.

Ghinionul traficantului a fost că ambele tranzacţii s-au realizat cu un investigator sub acoperire, motiv pentru care atât el, cât şi intermediarul său au fost reţinuţi.

În timpul percheziţiilor dispuse la locuinţa lui Bessel, poliţiştii au găsit încă 1 kg canabis deja recoltat, iar de pe tulpinile celor 8 plante rămase încă în grădina lui au cules alte 2,6 kg materie vegetală.

Cei doi tineri au recunoscut faptele şi au fost duşi în faţa procurorilor, apoi la instanţa de judecată, magistraţii emiţând pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

„Instanţa reţine că faptele celor doi a avut caracter repetat şi au vizat canabis de o valoare relativ mare - 1.000 euro. Nu se poate omite nici împrejurarea ca la domiciliul inculpatului au fost descoperite alte 3,6 kg canabis - mult peste consumul rezonabil al unei singure persoane - cantitate ce ar fi intrat în mod evident pe piaţa consumatorilor de astfel de droguri, în lipsa intervenţiei organelor de urmărire penala", a motivat decizia judecătorul Ovidiu Musta.

Bogdan Bessel nici măcar nu e la prima faptă. În 2003 a fost arestat iar apoi condamnat la închisoare tot pentru trafic de droguri, pedeapsă pe care a şi ispăşit-o.