Peste 500 de poliţişti au participat, vineri după-amiază, la deschiderea oficială a sezonului estival organizată la Baza sportivă Dinamo, cu toţii pregătiţi nu doar de petrecere, ci şi pentru a degusta gulaşul pregătit de colegii lor la cea de a doua ediţie a concursului "Cel mai gustos bogracs".

La competiţia din acest an au participat 12 echipe, pe lângă cele ale poliţiştilor înscriindu-se şi cele ale jandarmilor, Poliţiei TF şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, care au pregătit mâncărurile mai bine de 4 ore, după propriile "reţete secrete" şi l-au gătit la foc mic, pentru a-i păstra aroma.

Juriul condus de prefectul Gavrilă Ghilea şi format din şefii Poliţiei Bihor a avut sarcină grea. Asta chit că oamnenii l-au luat ca ajutor şi pe criminalistul şef al Inspectoratului, comisarul şef Nicolae Şerfezeu, care să ridice "probe" din ceaun pentru "degustare şi analiză amănunţită".

În final, cu toată silinţa, "expertizele" au rămas neconcludente şi, cum era de aşteptat, toate echipele au ieşit câştigătoare.

Premii pentru toţi

Poliţia municipiului Oradea, de pildă, a luat premiul de cel mai "violent" bogracs. Nu de alta dar a fost pregătit taman de şeful Biroului de combatere a infracţiunilor contra persoanei, comisarul Andi Feica. Serviciul de Investigaţii Criminale a avut bogracs-ul "cel mai criminal", din cauza cazurilor sângeroase de care bucătarii de acolo au parte în timpul serviciului, iar cel al Serviciului Ordine Publică de "cel mai citit", asta pentru că, după cum spun cârcotaşii, poliţiştii de aici au devenit cei mai cuminţi cititori ai manualului proaspăt lansat de "boss-ul" lor, comisarul şef Eugen Boc, adjunctul Inspectoratului.

Poliţiştii BCCO Oradea au fost premiaţi pentru "cel mai aromat bogracs" după ce s-au jurat că au condimentat mâncarea cu ierburi culese din magazinele etnobotanice, jandarmii s-au ales cu premiul de cel mai "milităros bogracs", deşi niciunul n-a venit în uniformă, cei iar echipa de la Serviciul Arme, Explozibil şi Substanţe Toxice a primit premiul pentru "cel mai înstelat bogracs", după ce şeful lor, comisarul şef Gheorghe Sava a venit cu un şorţ de bucătar cu trei stele însemnele reprezentând gradul de comisar şef.

Bogracs presurizat

Nici poliţiştii din judeţ nu au fost mai prejos. Poliţiştii din Salonta au primit premiul pentru "cel mai liber bogracs" cu trimitere la faptul că au scăpat cu bine din cele două procese penale pornite împotriva lor şi a şefului instituţiei, comisarul şef Alexandru Roxin.

Poliţia Beiuş a avut "cel mai presurizat bogracs", deoarece poliţiştii l-au gătit într-o marmită din cel de-al doilea război mondial adusă special pentru concurs, iar echipa din Felix "cel mai gustos bogracs cu apă termală". De altfel, poliţiştii din staţiune au venit pregătiţi cum se cuvine pentru eveniment: bucătarul lor fiind îmbrăcat într-o uniformă de "Chef". "Este o uniformă pe care o poartă bucătarii din cele mai mari restaurante", a declarat BIHOREANULUI şeful Poliţie Băile Felix, Ciucudean Călin.

Nici poliţiştii din Aleşd nu s-au lăsat mai prejos, bogracs-ul lor fiind declarat "cel mai drăguţ", pesemne pentru că a fost gătit de o poliţistă extrem de emoţionată, în timp ce bogracs-ul de la Săcueni a fost "cel mai feminin", pentru că a fost pregătit de singura femeie ajunsă şef de Poliţie, Cosmina Dat, şefa Poliţiei Săcueni.

Bogracs-ul a fost analizat atent şi de un juriu separat format din ziarişti care, după o lungă dezbatere, a acordat trei premii celor mai reuşite mâncăruri: cel de popularitate, pentru bogracs-ul pregătit de Poliţia Salonta care a avut cea mai mare trecere printre meseni, premiul pentru cel mai arătos bogracs, gătit de şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice, comisarul şef Gheorghe Sava ("pregătit cum scrie la carte, de să stea lingura-n picioare", după cum spunea chiar el), respectiv premiul pentru cel mai consistent bogracs pregătit de ofiţerii BCCO Oradea, care şi-au ales cu dibăcie ierburile secrete pentru mâncare, spre deliciul colegilor.