Judeţul Bihor este printre cele mai sigure din ţară, situându-se pe locul 38 din punct de vedere al criminalităţii, iar cel mai eficient serviciu al Inspectoratului de Poliţie Bihor este cel de combatere a infracţiunilor economice, care s-a situat pe locul întâi la nivel naţional.

Aşa arată datele din Bilanţul Inspectoratului de Poliţie Bihor pentru anul trecut, făcut public la sfârşitul săptămânii trecute, într-o şedinţă festivă la care presa nu a avut acces.

Poliţişti harnici

Conform unui comunicat al instituţiei, datele oficiale arată că poliţiştii bihoreni au avut câte o solicitare la fiecare 4 minute şi câte o intervenţie la fiecare 20 de minute, într-un judeţ în care a crescut uşor numărul furturilor din locuinţe, respectiv al celor de maşini şi din maşini.

Pentru a stăpâni situaţia, la fel ca în anii trecuţi, şi în 2014 oamenii legii au ieşit adesea în stradă, având numeroase acţiuni cu efecte lărgite (204 la număr), dar şi 21 de razii, respectiv 6.427 controale directe. Rezultatul? Au fost descoperite 6.359 fapte penale, din care 1.252 în flagrant, şi s-au aplicat 28.323 sancţiuni contravenţionale.

Din totalul neregulilor constatate, 209 au fost încălcări ale regimului silvic, pentru care poliţiştii au aplicat 837 sancţiuni contravenţionale şi au confiscat 3.536 metri cubi material lemnos.

Locul unu

"Serviciul Ordine Publică a trecut printr-o perioadă de schimbare, însă avut rezultate foarte bune, la fel ca şi Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE), unde, de pildă,  calitatea activităţii depuse de poliţişti pentru combaterea evaziunii fiscale şi a corupţiei ne-a adus locul întâi la nivel naţional ", a explicat marţi, pentru BIHOREANUL, chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor.

Rezultatul este explicabil, printre altele, prin faptul că, în dosarele de evaziune ofiţerii SICE nu s-au limitat doar să constate prejudiciul cauzat de evazionişti, care s-a ridicat la peste 100 milioane lei, ci au reuşit şi să recupereze sume importante, aproximativ 30 milioane lei. Principalele tendinţe în domeniul evaziunii fiscale rămân înregistrările fictive de mărfuri şi servicii în contabilitate, utilizarea de firme fantomă şi contrabanda cu ţigări.

"Se constată, totodată, creşterea numărului de fraude în dauna bugetului asigurărilor sociale de către personalul medical în complicitate cu agenţii economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor farmaceutice. A crescut numărul dosarelor întocmite pentru achiziţii publice de servicii şi bunuri la preţuri supraevaluate, dar şi cel al cauzelor care privesc fapte de conflict de interese în rândul funcţionarilor publici cu funcţii de conducere. În total, am avut 142 de persoane cercetate în 2014 pentru astfel de fapte", a mai spus Liviu Popa.

Minus la integritate şi dotări

Şeful Poliţiei recunoaşte, însă, că instituţia continuă să se confrunte cu problemele de integritate. "Vedem şi lucrurile bune, însă şi pe cele rele. Ştiu că avem oameni cu probleme şi încercăm să sprijinim instituţiile care se ocupă de combaterea unor astfel de fapte. E păcat că există unii care îşi bat joc de munca poliţiştilor cinstiţi, care îşi fac datoria", a mai spus Liviu Popa.

Poliţia bihoreană se confruntă, de asemenea, şi cu probleme grave la capitolul dotări, mai mult de jumătate din parcul auto fiind cu termenul de casare depăşit, 30% dintre maşini având o vechime de peste un deceniu. Nici la capitolul investiţii, IPJ Bihor nu stă mai bine, anul trecut fiind alocate instituţiei doar 23.000 euro la acest capitol bugetar.

Citeşte întregul bilanţ al Poliţiei Bihor în documentul ataşat!