O reţea de traficanţi de migranţi care ar fi fost protejată chiar de poliţişti de frontieră se află în atenţia procurorilor DIICOT Timişoara care au efectuat, joi, un număr de 8 percheţii domiciliare şi au ridicat mai multe persoane pentru audieri.

Ancheta s-a realizat cu sprijinul DGA, al Inspectoratelor Teritoriale al Poliţiei de Frontieră Timişoara şi Oradea respectiv al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, reţeaua, formată dintr-un palestinian, un apatrid de origine turcă şi cetăţeni români, acţiona pe relaţia Asia – România – Ungaria – Austria, fiind structurată pe mai multe paliere, respectiv organizatori, transportatori, găzduitori, călăuze, fiecare având atribuţii precis delimitate. Membrii grupării percepeau de la fiecare migrant sume cuprinse între 5000 – 7000 euro pentru a-i sprijini să treacă ilegal frontiera.

Migranţii erau direcţionaţi către municipiul Arad, unde erau preluaţi de către membrii grupării şi cazaţi temporar într-un imobil situat la intrarea în oraş. "Ulterior, după stabilirea detaliilor şi însuşirea de către migranţi a modalităţii de tranzitare a frontierei, locaţiilor unde urmau să se regrupeze pe teritoriul Ungariei, membrii grupării îi transportau pe migranţi, cu diferite microbuze, până în apropierea frontierei cu Ungaria, în locaţii anterior studiate, unde erau debarcaţi, migranţii urmând să tranziteze frontiera pedestru", se arată în informarea procurorilor.

La rândul lor, membrii grupării treceau frontiera la bordul autoturismelor şi îi preluau pe migranţi de pe teritoriul Ungariei, din locaţii prestabilite, pentru a-i transporta mai departe către state din vestul Europei.

În urma cercetărilor, procurorii au găsit indicii că grupul a fost sprijinit de doi poliţişti de frontieră – subcomisarul Sergiu Mârza, care lucrează pe linia combaterii infracţionalităţii transfrontaliere în cadrul Poliţiei de Frontieră Arad, şi Traian Ciul, la momentul investigaţiilor agent tot la IJPF Arad. "Suspecţii aveau rolul de a supraveghea operaţiunile de îmbarcare a migranţilor în autoturisme, de la locaţia unde erau adăpostiţi în municipiul Arad, şi de a asigura traseul către frontieră, cu rol de antemergători, pentru a evita depistarea în trafic a autoturismelor cu migranţi la un eventual control inopinat", se precizează în comunicat.

Conform unui comunicat de presă al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, în caz a fost cercetat şi un  ofiţer al DGA Arad, Silviu Popescu.

În urma audierilor efectuate joi, subcomisarul Mârza şi agentul Traian Ciul au fost puşi sub control judiciar. Ofiţerul DGA, Silviu Popescu, despre care procurorii susţin că a închiriat o casă unuia dintre membrii reţelei, nu a fost pus sub acuzare.