Refugiaţii ucraineni aflaţi în tranzit spre frontiera din Ungaria au avut o surpriză la intrarea în Bihor. Una plăcută. Poliţiştii i-au aşteptat cu gustări, ceai şi cafea calde, oferindu-le astfel o pauză de odihnă înainte de a-şi continua călătoria.

Acţiunea, la care au participat poliţişti ai Serviciului Rutier şi colegi de-ai lor de la Compartimentul de Prevenire a Criminalităţii şi Birourile Rutiere din judeţ, s-a desfăşurat, joi, atât pe DN 1, cât şi pe DN 19, şosele unde traficul rutier a crescut ca urmare a numărului mare de refugiaţi ucraineni care se îndreaptă spre frontieră.  

"Polițiștii rutieri au oprit în trafic autoturismele cu numere de Ucraina și i-au servit pe conducătorii auto cu cafea, ceai și apă, oferindu-le astfel prilejul de a se revigora înainte de a-și continua călătoria", a declarat, vineri, ofiţerul de presă al Poliţiei Bihor, Ioana Lascău.

Totodată, polițiștii de prevenire au discutat cu refugiaţii, i-au îndrumat spre diferite locuri de cazare, unde pot să se odihnească și să servească o masă caldă.

"Discuţiile s-au purtat în engleză, în toate grupurile erau persoane care cunoşteau limba engleză. Poliţiştii le-au recomandat să ia pauze atunci când se simt obosiți și le-au oferit recomandări preventive", a mai explicat Lascău.

Pauza le-a prins bine oamenilor, unele familii imortalizând momentul în selfie-uri în care au vrut să apară şi poliţiştii.

Agenţii Biroului Rutier Marghita, care patrulau pe DN 19, au avut parte de un caz mai special. Ei au oprit în trafic o autoutilitară în care se aflau două femei ucrainence cu patru copii și bunicul acestora, iar în timpul discuţiilor, oamenii au recunoscut că sunt obosiţi, pentru că au condus cu rândul din Kiev, şi ar avea nevoie de un loc unde să doarmă câteva ore, înainte de a-şi continua drumul.

Astfel, poliţiştii i-au condus spre un loc de cazare în Valea lui Mihai, unde au putut să se odihnească peste noapte.

Până când adulții s-au cazat, polițiștii s-au jucat cu copiii, ajutându-i inclusiv să se dea pe tobogane sau pe hinte și aducându-le pentru câteva clipe zâmbetul pe buze.

Astfel de acțiuni preventive vor avea loc și în zilele următoare, a mai precizat ofiţerul de presă al Poliţiei Bihor.