Miercuri, începând cu ora 12.30, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor fi prezenţi, alături de voluntari, în zona Pieţei Cetate din Oradea, unde vor distribui pliante şi vor purta discuţii cu cetăţenii despre riscurile la care se expun prin nerespectarea legislaţiei electorale.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, a anunţat luni că acţiunea se desfăşoară în cadrul unei campanii naţionale, sub sloganul "Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!", organizată de Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Direcţia Informare şi Relaţii Publice.

"Obiectivele sunt informarea cetăţenilor asupra sancţiunilor legale prevăzute pentru încălcarea legislaţiei electorale şi conştientizarea acestora pentru asigurarea unui proces electoral legal", se arată într-un comunicat.

Campania se adresează cetăţenilor români cu drept de vot, şi în special, tinerilor care împlinesc 18 ani, celor care votează pentru prima dată, populaţiei cu drept de vot din mediul rural, membrilor formaţiunilor politice sau voluntari ai acestora, tuturor celor implicaţi în derularea campaniei electorale.

În Bihor, în acţiuni sunt implicaţi atât poliţiştii, cât şi jandarmi, poliţişti de frontieră, reprezentanţi ai ISU şi ai Instituţiei Prefectului Bihor care vor posta 2.300 de afişe în locurile accesibile şi vor distribui 5.000 de pliante, cu preponderenţă în mediul rural şi în locurile cu valori de trafic ridicat dar şi în secţiile de votare, în ziua votului.

"Totodată, mesajul campaniei va fi promovat şi prin cele două spoturi TV şi audio, care vor fi furnizate spre difuzare la posturile locale de televiziune şi radio", se mai arată în document.

O parte semnificativă a promovării campaniei o reprezintă comunicarea online, care cuprinde mediatizarea mesajelor şi materialelor campaniei pe web-site-ul www.votlegal.mai.gov.ro, portal care include şi un flux de ştiri actualizat în mod dinamic.