Odată cu Sărbătorile Pascale catolice, poliţiştii Poliţiştii Serviciilor Rutiere din Bihor şi Hajdu Bihar încep acţiunile în oglindă pe şosele. Anunţul a fost făcut vineri, la sediul Punctului de Contact Artand, în cadrul unei conferinţe comune a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi a Căpităniei de Poliţie a Judeţului Hajdu - Bihar.

"Acţiunile imediat următoare, din lunile martie, aprilie, mai şi iunie 2013, au fost planificate atât în preajma Paştelui Catolic, cât şi celui Ortodox, respectiv sărbătorile de Rusalii catolice şi ortodoxe", a declarat comisarul şef Dorin Sava, şeful Serviciului Rutier.

Potrivit acestuia, la programarea şi organizarea acţiunilor comune în oglindă, s-a ţinut cont de sărbătorile legale, atunci când traficul rutier este aglomerat. "În aceste perioade, traficul este mai mare cu 20 - 25%. S-a avut în vedere şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente: viteza, depăşirile neregulamentare, oboseala la volan", a explicat Sava.

Acţiunile în oglindă reprezintă o iniţiativă comună a poliţiştilor din Bihor şi Hajdu Bihar, având ca scop diminuarea numărului de accidente de circulaţie înregistrate pe drumurile publice din România şi Ungaria, în special în apropierea frontierei de stat comună şi în care sunt implicaţi conducători de autovehicule români şi maghiari.

"Cooperarea pe această linie este eficientă şi cu rezultate vizibile, care nu implică nicio cheltuială suplimentară de resurse, pentru nicio parte a graniţei", a mai spus Sava.

Astfel, în Bihor, pe principalele drumuri naţionale care tranzitează judeţul, accidentele au scăzut continuu, de la 882 incidente rutiere în 2008 la 603, înregistrate anul trecut.

O scădere semnificativă s-a înregistrat pe E 60 (DN 1) unde numărul răniţilor grav a scăzut cu 8% în ultimul an, în contextul în care traficul a crescut, în medie, cu 9% în fiecare an.

Acţiunile comune ale poliţiştilor au condus la o scădere a evenimentelor rutiere şi în judeţul Hajdu Bihar, de la 1221 accidente cu victime în anul 2008 la 821, în 2012.