Ţefi ai administraţiei locale şi ale judeţului, Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră, SRI, ai instituţiilor deconcentrate din subordinea ministerelor, au fost prezenţi, miercuri, la şedinţa festivă organizată de şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, pentru a prezenta bilanţul activităţii instituţiei pe anul trecut.

Potrivit raportului, poliţiştii bihoreni au soluţionat 16.606 dosare, din care, însă, doar 8% prin trimiteri în judecată, marea majoritate fiind prin neînceperea urmăririi penale. Este "o imagine clară a abuzului de drept pe care cetăţeanul o comite", a remarcat şeful Poliţiei Bihor, referindu-se la faptul că cele mai multe reclamaţii înregistrate la Poliţie au fost neîntemeiate.

Potrivit chestorului, anul trecut s-a înregistrat o creştere a infracţiunilor reclamate atât în mediul rural cât şi în Oradea, însă cele mai multe, în proporţie de 85%, priveau furturile mărunte.

Totodată, însă, prin acţiunile intreprinse - 82 de razii şi 10.108 controale directe - a crescut şi numărul infracţiunilor surprinse în flagrant, iar prin măsurile dispuse imediat - reţinerea şi arestarea autorilor - poliţiştii au reuşit să reducă semnificativ numărul acestora. "Pe fondul măsurilor luate, infractorii au fost opriţi să comită alte fapte. În cazul tâlhăriilor, s-a constatat, anul trecut, o scădere cu 38%, iar în cazul furturilor din maşini - cu 10%", a exemplificat Popa.

Cele mai spectaculoase rezultate le-au avut poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor(SIF) care ocupă locul întâi pe ţară la combaterea spălării banilor şi locul doi la combaterea evaziunii fiscale şi a corupţiei. Anul trecut, poliţiştii antifraudă bihoreni au aplicat 180 sancţiuni contravenţionale în valoare de 373.800 lei, au confiscat bunuri în valoare de 366.450 lei şi au destructurat 8 grupări mari.

În total, prejudiciul constatat în cele peste 2.500 de dosare înregistrate se cifrează la 105 milioane lei din care poliţiştii au recuperat aproape 11 milioane lei. "S-a constatat o creştere a fraudelor comise de către personalul medical în complicitate cu agenţii economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor farmaceutice, dar şi a celor comise prin achiziţii directe de servicii şi bunuri în mod fictiv ori la preţuri supraevaluate", a declarat şeful IPJ Bihor.

În privinţa activităţii Serviciului Poliţiei Rutiere, chestorul Liviu Popa a arătat faptul că, anul trecut, agenţii rutiere au constatat câte o abatere la fiecare 7 minute. "Au fost retrase 1.263 certificate de înmatriculare a vehiculelor, au fost soluţionate 1.096 dosare penale din care 491 cu trimitere in judecată. Acţiunile Poliţiei Rutiere nu pot suplini, însă, lipsa unei infrastructuri adecvate şi o legislaţie care să contracareze lipsa educaţiei rutiere a unor cetăţeni", a mai spus Popa.

Totuşi, numărul mare de poliţişti care au patrulat pe şosele a dus, spune ofiţerul, la o scădere a numărului accidentelor mortale, de la 52, în 2012, la 49, anul trecut, dar şi a accidentelor grave, de la 219 la 211.

"Au fost soluţionate prin identificarea autorilor toate cele 16 accidente ai căror conducători auto au părăsit locul accidentului. În aceste cazuri, au fost reţinute 6 persoane din care două arestate", a declarant şeful Poliţiei Bihor.