Tribunalul Bihor s-a pronunţat, joi, în procesul deschis pe numele agentului principal Gheorghe Cociuba, poliţist de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Borş, trimis în faţa instanţei anul trecut de procurorii DNA Oradea pentru corupţie.

Poliţistul este acuzat că a luat peste 30.000 euro ca să protejeze şi să ajute filiera de evazionişti coordonată de Gyorgy Monika şi Liana Negreanu, care a provocat o pagubă de 12 milioane lei şi care l-a trimis în spatele gratiilor şi pe fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş.

Verdictul, dat după aproape două luni de amânări, este unul dur, Cociuba fiind condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Instanţa a decis, totodată, ca timp de 2 ani după executarea pedepsei, poliţistul să aibă interdicţia de a fi ales ori de a exercita o profesie de natura celei în care a comis faptele.

De asemenea, Cociuba va fi obligat să predea în contul statului suma de 132.800 lei, contravaloarea mitei pe care ar fi încasat-o, şi să plătească 7.000 lei cheltuieli judiciare. Până la stingerea datoriei, acesta va avea conturile blocate şi sechestru asigurator pe proprietăţi.

Hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă, procesul putând să continue la Curtea de Apel Oradea. În acest timp, însă, poliţistul va fi liber, deoarece judecătorul a decis să înlocuiască măsura arestului la domiciliu, în care se găsea, cu cea a controlului judiciar. Cea din  urmă dispoziţie a instanţei este executorie.

Gheorghe Cociuba a fost trimis în judecată, pe 17 iulie 2014, în stare de arest preventiv (măsură înlocuită în decembrie anul trecut cu arestul la domiciliu) pentru că a protejat aceeaşi filieră de evazionişti care l-a trimis în spatele gratiilor şi pe fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş.

Este vorba despre reţeaua formată din Gyorgy Monika şi Liana Negreanu, cetăţeanul maghiar Sneider Atilla, Bancsik Tibor şi Carmen Mihai Pandel, zis Spartanul, cunoscut interlop orădean. Toţi sunt acuzaţi de eludarea plăţii TVA datorată bugetului de stat în urma unor achiziţii intracomunitare de zahăr şi ulei.

Reţeaua a fost destrămată de procurorii Parchetului Bihor şi poliţiştii DGA Bihor, şi tot ei au pornit ancheta şi în cazul poliţistului de frontieră, denunţat, la fel ca în cazul lui Brîndaş, de liderii grupării - Gyorgy Monika şi Liana Negreanu. Cele două femei îl acuzau pe subofiţer că a încasat banii ca să intervină pentru ca TIR-urile acestora să nu fie controlate la intrarea în ţară.

Ulterior, dosarul de corupţie a fost transferat în ancheta procurorilor DNA, care au stabilit că, în perioada ianuarie 2011 - octombrie 2013, Cociuba a încasat 132.800 lei, dar a luat şi alimente, respectiv bilete la loto, "pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu cu privire la monitorizarea şi controlul importurilor de mărfuri din categoria produselor cu risc fiscal ridicat (...) ori pentru a interveni la colegii săi pentru a favoriza societatea comercială respectivă, în acelaşi mod".

Citiţi cum cerea agentul "şpagă" evazioniştilor în articolul: Poliţistul de frontieră reţinut de procurorii DNA lua şpagă în bani, alimente şi... bilete la loto!