Un poliţist din Oradea a devenit recent celebru în toată ţara, după ce a anunţat într-un mod inedit locul de unde pândeşte vitezomanii, postând pe grupul de Facebook Radare Oradea un selfie ce-l înfăţişa în maşina de serviciu, alături de un coleg, cu un text prin care anunţă "echipaj pe Şoseaua Borşului lângă Peugeot. Ora 13.05".
BIHOREANUL a descoperit că subofiţerul, Sebastian Drimbe, e o prezenţă obişnuită în grupurile destinate participanţilor la trafic, postând sfaturi, fotografii, ba chiar şi dojene la adresa şoferilor indisciplinaţi...
Nu suntem Bau-bau
La 34 de ani şi tată a doi copii, Sebastian Drimbe face de peste un deceniu meseria dorită încă din copilărie. "M-a atras uniforma şi ideea de a ajuta oamenii. Poate suna sforăitor, dar acestea sunt motivele". Agent de ordine publică cu atribuţii şi în trafic, a lucrat întâi la Poliţia Ştei, iar apoi câţiva ani buni la Postul din Cetariu, din 1 februarie 2018 fiind transferat mai aproape de Oradea, la Borş.
Cele mai multe probleme, spune el, le are cu şoferii de TIR. Ba pentru că virează peste linia dublă continuă, ba pentru că încearcă să evite coloana, ocolind prin satul Borş, deşi pe un panou scrie clar că limita maximă de greutate admisă pe respectivul drum este de 5 tone.
Desigur, toţi au justificare, invocând tot felul de motive pentru a scăpa de amenzi. "Unul mi-a spus că se grăbea pentru că i-a murit tatăl, altul că şi-a internat la spital fetiţa de 4 ani. Suntem oameni, avem copii, probleme, înţelegem. Dar erau invenţii, le-am demonstrat şi i-am sancţionat. Ar fi trebuit să fie cinstiţi, pentru că noi nu suntem Bau-Bau".
Hai să ne-nţelegem...
Sebastian recunoaşte că nu o dată şoferii au încercat să-l îmbuneze, oferindu-i şpagă. Într-un caz nu a putut trece cu vederea tentativa. În decembrie anul trecut, când lucra în Cetariu, a prins un orădean băut şi fără permis la volanul unui tractor neînmatriculat, care i-a oferit 1.000 lei să nu-i facă dosar penal. "Omul a încercat şi nu i-a mers, ca să zic pe scurt", spune poliţistul care şi-a anunţat colegii din Serviciul Anticorupţie, aşa încât orădeanul s-a ales cu dosar penal şi pentru dare de mită. Omul a semnat în final un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii, scăpând cu o condamnare la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare.
"Oamenii încearcă. «Domnule, hai să ne-nţelegem!», asta e vorba lor. Eu le explic frumos că ne înţelegem, nu e nicio problemă: eu le scriu procesul-verbal, iar ei merg şi plătesc amenda. Pentru că asta e legea. Nu le rupe nimeni capul, acum au 15 zile ca să plătească jumătate din minimul amenzii".
Legea-i lege
Ideea de a conversa cu şoferii pe Facebook i-a venit anul acesta, în timp ce patrula în trafic. S-a înscris în toate grupurile de profil, unde postează recomandări, noutăţi legislative, teste rutiere, ba chiar şi poze de la accidente. "Trebuie să vadă urmările unor neglijenţe, să înţeleagă că legea-i lege, regulile sunt reguli şi trebuie respectate pentru că e mai bine pentru toată lumea", explică el.
"Jobul" virtual îi place la fel de mult precum cel pentru care este plătit, deşi s-a lămurit că "traficul" de pe Facebook poate fi la fel de dificil de strunit ca acela de pe şosele. "Sunt fel şi fel de întâmplări, de oameni, de aventuri", zice poliţistul, care răspunde la toate mesajele primite, şi la cele pozitive, şi la cele negative, toate atestând că oamenii îl urmăresc. "Un şofer de TIR m-a întrebat dacă mai lucrez în Borş, că dacă da, nu mai intră în sat, fiindcă ştie că va fi amendat. Într-un fel, a fost o recunoaştere a faptului că am reuşit să opresc un trend, a priceput că nu e bine să intre în sat cu camionul".
Amendă cu... selfie
O altă păţanie a fost în vară, când a postat o filmare în care două camioane virau peste linia dublă continuă, iar în comentarii s-a ales cu câteva înjurături la care a ales să răspundă doar cu un mesaj scurt: "Nu uitaţi că discutăm într-un spaţiu public".
Câteva săptămâni mai târziu, într-o dimineaţă la ora 4, s-a întâlnit faţă în faţă cu cel care îl jignise. Omul era în coloană, pe Calea Borşului, la volanul unui TIR căruia poliţistul îi reţinuse numărul de înmatriculare, pentru că bărbatul se pozase lângă maşină şi a postat fotografia pe Facebook. "M-am dus, l-am legitimat şi i-am zis cine sunt. S-a făcut alb la faţă. A încercat să se scuze, că «domnu’ şef, mă scuzaţi, n-am ştiut că sunteţi poliţist, n-am ştiut». Era speriat că-i dau amendă. Ce am făcut? Mi-am făcut fain frumos un selfie cu el. I-am zis «Hai, zâmbeşte aici!». Nu am postat fotografia, dar a fost nostimă întâmplarea. L-am rugat să fie mai atent pe viitor şi să nu mai înjure, că nu e civilizat".
Chiar dacă Sebastian e conştient că postările pe Facebook nu vor civiliza toţi şoferii, asta nu îl opreşte să încerce. Pentru cei care înţeleg, merită...