Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus punerea în libertate a comisarului Florian Rob, fostul şef al Poliţiei Rurale Ciumeghiu, arestat pe 17 ianuarie pentru trafic de influenţă. Omul fusese denunţat chiar de informatorul său şi de un alt hoţ, de la care ar fi pretins 1000 euro şi chiar o partidă de sex cu fiica unuia dintre ei, pentru judecătorul Mircea Puşcaş, cel care urma să pronunţe soluţia în dosarul lor.

După 6 luni de arest, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, la sfârşitul săptămânii trecute, recursul făcut de Alexandru Lele, avocatul poliţistului, împotriva unei noi decizii a Curţii de Apel Cluj, prin care s-a respins cererea de revocare a arestării, înlocuind măsura cu obligarea de a nu părăsi ţara. De asemenea, magistraţii i-au impus obligaţia ca, pe durata măsurii, să nu ia legătura, direct sau indirect, cu judecătorul Puşcaş, inculpat alături de el în dosar, cu denunţătorii şi martorii din proces.

"Încheierea Înaltei Curţi nu a fost motivată, însă s-a ţinut cont, cu siguranţă, de noile probe pe care le-am adus în favoarea poliţistului. Probele conturează deja o cu totul altă stare de fapt decât cea existentă în momentul în care s-a dispus arestarea lui Rob, iar ulterior trimiterea în judecată", a explicat BIHOREANULUI avocatul Alexandru Lele.

"Victimă colaterală"

Lele a invocat, printre altele, faptul că pentru unii dintre clienţii DNA, judecaţi pentru aceleaşi fapte, nu s-a solicitat arestarea, ori dacă s-a cerut, ulterior procurorii nu au mai insistat pentru menţinerea măsurii. Drept exemple au fost invocate cazurile avocaţilor Sava şi Chivari.

De asemenea, Lele susţine că a adus probe că poliţistul e o victimă colaterală într-o anchetă care l-a vizat pe judecătorul Mircea Puşcaş, trimis în judecată deja în două dosare şi anchetat într-altul, în toate pentru fapte de corupţie. "Rob era o verigă care trebuia să ducă la Puşcaş şi i s-a cerut să dea declaraţii împotriva magistratului. Cum nu putea să facă denunţuri mincinoase, a refuzat, iar procurorii s-au înverşunat şi au solicitat arestarea lui".

"Ascund dovezi"

Pentru a obţine eliberarea poliţistului, avocatul susţine că a mai solicitat şi obţinut obligarea procurorilor DNA de a depune la instanţă a aşa-zisului dosar de casă, (păstrat la sediul parchetelor după înaintarea cauzelor la instanţă), în care există dovezi în susţinerea teoriei sale.

"Dosarul cuprinde probe care nu au fost înaintate instanţei şi care susţin teza cum că s-a încercat forţarea unor puşcăriaşi (cei doi hoţi denunţători - n.r.) să dea declaraţii împotriva unor poliţişti şi magistraţi, pentru ca aceştia să obţină facilităţi. O primă dovadă a trocului este că cei doi, închişi iniţial la Satu Mare şi la Timişoara, au fost aduşi la Oradea, unde se află lângă familiile lor", a mai arătat Lele, care e convins că, în final, va reuşi să dovedească şi faptul că acuzaţiile împotriva ofiţerului ar fi forţate şi nedovedite.

Judecător judecat

Comisarul Florian Rob, fostul şef al Secţiei Poliţie Rurală Ciumeghiu, a fost trimis în judecată pe 28 ianuarie, sub acuzaţia de trafic de influenţă, după ce ar fi pretins unor hoţi din Oradea, dintre care unul îi era informator, să plătească 1000 euro, iar unuia dintre ei să-şi pună la bătaie şi propria fiică pentru o partidă de sex cu judecătorul Mircea Puşcaş, care urma să pronunţe soluţia în dosarul lor.

În timpul anchetei, cu ocazia audierii sale în calitate de martor, judecătorul a fost prins cu declaraţii mincinoase, motiv pentru care procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a acestuia, alături de poliţist.

Rob a rămas în stare de arest preventiv până în prezent, după ce solicitările pe care le-a făcut pentru revocarea măsuri ori înlocuirea acesteia cu o alta, mai puţin restrictivă, au fost respinse în 6 rânduri atât Curtea de Apel Cluj, unde se judecă procesul poliţistului, cât şi de judecătorii Înaltei Curţi, instanţa unde cererile s-au judecat în recurs.

Ctiţi detalii despre caz în articolul: "Sentinţă pe sex: Denunţătorul poliţistului Florin Rob este chiar unul dintre foştii săi "ciripitori"!"