Asociaţia Pro Democaţia, Clubul Oradea, acuză politizarea Consiliilor de Administraţie de la societăţile subordonate Consiliului Local. "Am cerut conducerii Companiei de Apă Oradea, Administraţiei Domeniului Public şi secretariatului Consiliului Local să ne dea planurile de management pe baza cărora au fost aleşi membrii CA-urilor şi am avut surpriza să aflăm că nu le au", a dezvăluit, joi, Adrian Simon, preşedintele clubului.

În plus, APD Oradea a cerut fiecăruia dintre cei 27 de consilieri locali să pună pună la dispoziţia asociaţiei o copie după planurile de management, prevăzute de OUG 109 din 2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, pe baza cărora au fost votaţi membrii CA în şedinţa Consiliului Local din decembrie 2012. Cu acea ocazie au fost desemnaţi delegaţii de la CAO, OTL, Electrocentrale, ADP şi Eurobusiness Parc.

Joc de scenă

"Din 27 de aleşi locali ne-a răspuns la adresă doar domnul Sebastian Lascu, de la PNL. Măcar dumnealui a fost amabil şi ne-a scris, chiar dacă în loc de ceea ce am cerut ne-a trimis doar planul de management de la ADP, unde este membru în AGA", a declarat preşedintele APD Oradea.

Întrucât membrii CA-urilor au fost selectaţi şi confirmaţi pe funcţie prin votul Consiliului Local pe baza planurilor de management, lipsa acestor documente ridică serioase semne de întrebare cu privire la corectitudinea şi seriozitatea selecţiei.

"Dacă membrii Consiliului Local nu au avut la dispoziţie planurile de management ale candidaţilor, atunci ce criteriu obiectiv au avut la alegerea membrilor în CA? Unul politic! De altfel, dacă o să ne uităm vom vedea că peste tot fost numiţi câte trei oameni de la PNL, trei de la PSD şi unul de la UDMR", a zis Simon.

La secret

Pentru că atât APD şi CAO, cât şi secretariatul Consiliului Local, au afirmat că nu sunt în posesia planurilor de management propuse de membrii CA-urilor, APD Oradea a mers mai departe şi le-a cerut de la firma Romarketing, cea desemnată de Primărie să se ocupe de selecţia candidaţilor. Surpriză, însă, nu le-a obţinut nici de aici!

"Reprezentanţii Romarketing ne-au spus: «Le avem, dar nu vi le putem da. Aceste informaţii le punem doar la dispoziţia beneficiarului». Printr-o scăpare, OUG 109 nu spune nicăieri că e obligată să prezinte aceste informaţii, aşa că nu le-am primit", a relatat Simon.

Să se schimbe legea

APD Oradea este hotărâtă să ceară politicienilor bihoreni amendarea OUG 109. "Vom cere ca în timpul procesului de selecţie să nu fie obligatorie publicarea anunţului de concurs în două cotidiane de circulaţie naţională, aşa cum e acum, ci într-un cotidian de circulaţie naţională şi unul de circulaţie locală, ca să se ştie şi în plan local. În plus, vrem ca aceste planuri de management să fie făcute publice de către beneficiarul procesului de selecţie, ca să ştie şi publicul ce conţin. Poate dacă noii membri îşi propun dublarea preţului la gigacalorie şi la metrul cub de apă mă gândesc să mă mut în alt oraş", a arătat reprezentantul APD Oradea.

Adrian Simon a mai spus că în cazul în care nu va găsi sprijin la parlamentarii bihoreni, APD Oradea va cere ajutorul politicienilor din judeţele vecine, care ar putea fi mai interesaţi să promoveze o temă de interes public.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: CA la noi, la nimeni! Concursul pentru consiliile regiilor locale a "selectat" tot specialişti de partid