Cadorisiţi de municipalitate cu laptopuri pentru a creşte eficienţa Consiliului Local, aleşii orădenilor vin la şedinţe cu mâinile în buzunar.

Joia trecută, niciunul dintre consilieri nu avea la el calculatorul preluat la începutul mandatului. Pe motiv că e prea mare, prea greu sau prea depăşit...

Nu merită!

Primăria a băgat degeaba 100.000 lei în cele 28 de laptopuri cumpărate în 2008 pentru Consiliul Local! Din cei 25 de membri prezenţi joia trecută la şedinţa de Consiliu, unul singur a avut laptop pe masă pentru a urmări pe el propunerile ce urmau a fi votate. Şi acela, proprietate personală! "Spun drept că laptopul Primăriei e la un coleg. Nu pot lucra pe el. E depăşit", s-a scuzat udemeristul Szabo Joszef.

Părerea acestuia este împărtăşită şi de pedeliştii Adelina Coste şi Dorin Corcheş, care au împărţit o tabletă, şi de liberalul Sebastian Lascu, dotat cu un smartphone. "Tableta e mai uşor de transportat, iar la ce îmi trebuie în şedinţă îmi ajunge", a spus Corcheş.

Lascu nici măcar nu mai vrea laptopul Primăriei! "L-am predat. Se tot bloca şi numai mă enervam. Am telefon cu ecran mare, pe care îmi ţin toate documentele importante şi m-am obişnuit să lucrez cu el", a explicat liberalul.

Pierdere curată!

Achiziţionate sub pretextul economiei pe care o va face municipalitatea, fiindcă nu va mai fi nevoită să tipărească în 27 de exemplare cele circa 100 de proiecte de hotărâri dezbătute, în medie, la fiecare şedinţă, laptopurile de 3.534 lei bucata nu şi-au atins scopul. Majoritatea aleşilor cer în continuare să li se dea materialele printate. Asta înseamnă cam 30 de baxuri de hârtie pe şedinţă, plus costurile cu cerneala, curentul, uzura imprimantei şi altele. Timpul pierdut de funcţionarul "pedepsit" cu multiplicarea nici nu mai intră la socoteală!

Viceprimarul Ovidiu Mureşan, coordonatorul Direcţiei Economice a Primăriei, spune că va lua măsuri. Dacă nu cu toţi consilierii, măcar cu colegii din PSD. "Vom face o şedinţă de grup şi le voi cere consilierilor noştri să vină cu laptopurile la şedinţă. Dacă li se par dificil de purtat, le voi ţine în birou şi le pot lua înainte de şedinţă", e soluţia lui Mureşan.

Găselniţa nu rezolvă, însă, decât o mică parte a problemei. Municipalitatea a cumpărat laptopurile consilierilor inclusiv pe considerentul că ele vor facilita legătura aleşilor cu orădenii. Cetăţenii au, de pildă, posibilitatea să le trimită reprezentanţilor lor email-uri pe adresele oficiale publicate pe site-ul municipalităţii, www.oradea.ro. Atâta doar că aleşii nu le citesc!

"Să le predea!"

Asociaţia Pro Democraţia a făcut luna trecută un test de transparenţă instituţională şi a cerut prin email, fiecărui consilier local, un raport despre modul în care a votat la fiecare hotărâre începând din iunie 2012. Aleşii locali ar fi putut răspunde cu un minim efort. Modalitatea de vot este arhivată de Secretariatul Consiliului Local şi ar fi trebuit doar să ceară lista cu opţiunile personale. N-au făcut-o, însă, decât trei consilieri.

"Mi-e limpede că aleşii nu îşi folosesc nici măcar căsuţa de email. La demersul nostru au răspuns doar Sebastian Lascu de la PNL, Ritli Laszlo Csongor şi Szabo Jozsef, care a răspuns în numele întregului grup UDMR", spune Adrian Şimon, preşedintele APD Oradea.

Pro Democraţia va iniţia luna viitoare o acţiune de strângere de semnături pentru a trezi aleşii din letargie. "Dacă nu folosesc laptopurile ca să menţină legătura cu orădenii, atunci să facă bine să le predea sau să explice în scris în ce mod le folosesc pentru binele şi în folosul oraşului", spune Şimon.

Gândită să taxeze derapajele politicienilor, acţiunea s-ar putea să nu aibă efectul scontat. Nu de alta dar, în majoritatea cazurilor, aleşilor le va fi de zeci de ori mai uşor să predea nişte laptopuri pe care nu le folosesc decât să explice ce hotărâri au fost capabili să ia spre binele şi în folosul oraşului...

Bihorel a analizat situaţia din Consiliul Local, iar concluziile le puteţi citi pe www.bihorel.ro în materialul Consiliul Local Oradea. De la abac la laptop şi retur