Un rezervor de combustibil de la Hotelul Padiş din Băile Felix s-a fisurat, iar produsele petroliere s-au infiltrat în pârâul care traversează staţiunea, comisarii de Gărzii de Mediu, inspectorii Administrației Bazinală de Apă Crişuri şi pompierii fiind şi în prezent în alertă deoarece conducerea hotelului nu a reuşit să ia măsuri pentru a elimina sursa de poluare.

Verificările comisarilor de mediu au scos la iveală, însă, şi alte probleme: apa pârâului este contaminată şi cu fecale, situaţii similare fiind descoperite în ultimele săptămâni şi în Oradea.

Poluare de zile întregi

Produsele petroliere se scurg în Pârâul Hidişel de joia trecută, prima alertă fiind dată o zi mai târziu la Garda de Mediu de un turist din staţiune. Comisarii de mediu şi inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Mediului, cei ai ABA Crişuri, precum și reprezentanţi ai Primăriei Sânmartin au căutat timp de trei zile, reuşind să găsească sursa poluării abia în cursul serii de luni.

Este vorba despre un rezervor cu combustibil (CLU) de la Hotelul Padiş care s-a fisurat, conţinutul s-a scurs către un cămin de vizitare a apelor pluviale mai vechi, din zona terenului de baschet din staţiune, iar de acolo a trecut prin conducte către un alt cămin de vizitare de ape pluviale din zona Hotelului Internaţional, deversându-se de acolo direct în pârâul Hidişel. 

Deşi echipele de control au cerut conducerii hotelului să ia măsuri pentru golirea rezervorului şi igienizarea zonei, acest lucru nu s-a întâmplat, poluarea continuând şi luni noaptea şi chiar marţi dimineaţă. Mirosul a fost atât de persistent încât s-a simţit în toată staţiunea, turiştii disperaţi sunând în final la 112. „Au intervenit pompierii, luni noaptea, au mers pe firul apei, au găsit sursa poluării și au luat probe de apă”, a explicat BIHOREANULUI unul dintre turişti.

Potrivit şefului Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, după intervenţia vidanjelor de luni, poluarea s-a estompat, însă doar temporar, iar în cursul nopţii de luni spre marţi s-a accentuat, fiind nevoie inclusiv de intervenţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. "Echipa de intervenţie a avut nevoie de mască cu oxigen pentru intrarea în porţiunea intubată a pârâului, atât de persistent era mirosul de produs petrolier", spune Şerbănescu. 

Incidentul va fi soluţionat abia marţi, după ora 15, când o societate autorizată să neutralizeze pământul contaminat şi reziduurile petroliere din rezervoare va ajunge în staţiune. Pentru cele întâmplate, administratorul hotelului Padiş, societatea Sind România, riscă o amendă de 100.000 lei. 

Noi probleme

Pe de altă parte, în timpul verificărilor, comisarii de mediu au făcut şi o altă descoperire: în mai multe zone, pârâul este poluat şi cu fecale, dar şi cu alte substanţe.

„Va fi un control complex la Compania de Apă, împreună cu colegii de la ABA Crişuri, având în vedere că situaţia este similară celei de pe Crişul Repede, lângă Podul Decebal şi în Peţa, în zona podului de pe strada Ronald Reagan, unde au fost deversări repetate de ape fecaloid menajere”, a mai spus şeful Gărzii de Mediu, ţinând să menţioneze că, din fericire, deocamdată n-a fost identificată mortalitate piscicolă nici în pârâul Hidişel, nici în Peţa sau în Crişul Repede. 

Contactat de BIHOREANUL, primarul comunei Sânmartin a explicat că administraţia locală va lua măsuri severe în cazul în care suspiciunile autorităților de mediu se confirmă. „Este inadmisibil să se întâmple aşa ceva, avem canalizare, toate condiţiile în zonă. Este grav. Mi-a spus şeful Gărzii de Mediu că s-ar putea să fie improvizaţii făcute de Compania de Apă pentru anumite persoane, racorduri ilegale care se varsă în pârâu, nişte chestiuni neortodoxe. Sper să fie identificate sursele”, a declarat Cristian Laza.

De cealaltă parte, însă, directorul tehnic al Companiei de Apă, inginerul Cristian Popa, susţine că nu ştie să existe racorduri ilegale la reţeaua de canalizare. „La Cordău nu ştim să avem o problemă. Nu există niciun racord ilegal de care să ştim. Dacă este, să ne spună domnul Şerbănescu unde e, să putem lua măsuri. Ştiu doar că am avut un cămin din cărămidă în staţiune, de unde ar fi putut exista eventuale infiltraţii în pârâu, dar pe care l-am înlocuit cu un cămin din beton”, a explicat directorul.