Pentru a treia oară în acest an, pârâul Peța s-a umplut de pești morți, pe tronsonul din Oradea. Alerta a fost dată luni seară, pe rețelele de socializare, de unde a ajuns apoi și la comisarii de mediu și angajații Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, circa 4 kilograme de pești morți au fost scoși din apă, pe tronsonul Peței cuprins între magazinul Auchan din Calea Aradului și podul de lângă Universitatea din Oradea.

În cazul acestei poluări, în zona Cantemir, mortalitatea piscicolă este mai accentuată și este de așteptat ca și cantitățile scoase din apă să fie mai mari.

„Colegii mei inspectori și de la laboratorul ABA Crișuri sunt pe teren, iau la pas malurile Peței în amonte de podul rutier Ioșia până în cartierul Prima Nufărul. Verifică inclusiv gurile de evacuare și vor preleva probe de apă”, a declarat marți Anca Mihociu, purtătoarea de cuvânt a ABA Crișuri, pentru BIHOREANUL.

Tot ABA a anunțat și Compania de Apă Oradea, care de asemenea face verificări în teren.

Deocamdată, sursa poluării nu a fost identificată. 

În primăvară, Peța a fost poluată masiv de două ori, la distanță de două săptămâni, iar atunci mii de pești au murit după ce canalizarea pluvială a Oradiei, care se varsă în Peța, a fost contaminată cu canalizare menajeră. Atunci, Compania de Apă Oradea a fost amendată, pentru poluarea provocată, cu 50.000 lei.

UPDATE: 30 de kilograme de pești morți

Ulterior, ABA Crișuri a anunțat că a scos din apele Peței 30 de kilograme de pești morți și a prelevat mai multe probe de apă, pentru a depista cauza poluării.

„Rezultatele Laboratorului de Calitate a Apei vor fi gata joi, 10 octombrie 2024”, a anunțat ABA Crișuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!