La doar două săptămâni după ce în pârâul Peța din Oradea au fost găsite peste 150 de kilograme de pești morți, situația s-a repetat sâmbătă dimineață.

Un cititor al BIHOREANULUI, Constantin Lazăr, a sesizat că sute de pești plutesc pe pârâu, la intrarea în comuna Sântandrei. Un video transmis de acesta arată proporțiile mari ale accidentului ecologic: pe un tronson restrâns al cursului de apă, plutesc numeroși pești morți, iar alții se zbat la suprafața apei, semn că vor muri și ei curând.

Sub ochii comisarilor de mediu

Imaginile au fost transmise Gărzii de Mediu Bihor, iar comisarul șef Sever Șerbănescu a mers în control, luând la pas cursul Peței din locul semnalat în amonte, spre Oradea.

Potrivit acestuia, până pe teritoriul municipiului, în zona Căii Aradului, sunt numeroase exemplare de pești morți, inclusiv pești de dimensiuni măricele, dovadă că poluarea a fost una gravă, care a afectat și exemplare mature și sănătoase.

„Am găsit și sursa poluării, o evacuare de canalizare pluvială din zona străzii Octavian Goga, unde în prezența noastră au debușat dejecții menajere. S-au prelevat probe de apă, așteptăm rezultatele oficiale și vom lua măsuri”, a declarat Șerbănescu pentru BIHOREANUL.

Evacuarea cu pricina, aflată în spatele magazinului Jumbo, ar trebui să colecteze doar apă de ploaie, dar în mod evident transportă și canalizare menajeră din zonă. De altfel, în imediata apropiere a acestei evacuări, apa Peței are un aspect albicios.

Echipe ale Administrației Bazinale de Apă Crișuri au prelevat probele de apă și vor face analize, pentru a afla ce substanțe au ajuns în pârâu.

Cel mai probabil, însă, Compania de Apă Oradea, care administrează rețelele de canalizare, va fi găsită vinovată pentru această poluare și va încasa o amendă. Conform legii, în astfel de situații, amenzile încep de la 50.000 de lei.

UPDATE: Reprezentanții ABA Crișuri au făcut sâmbătă o informare referitoare la această situație, confirmând poluarea. „La fața locului s-a constatat o evacuare de ape menajere, prin rețeaua pluvială, pe malul drept amonte de podul rutier din Calea Aradului. Apa prezintă o culoare albicioasă iar în aval mortalitate piscicolă”, menționează ABA, arătând că s-au prelevat „mai multe probe de apă, urmând ca, în cel mai scurt timp posibil, angajații formațiilor de lucru să recolteze din albia pârâului peștii morți”.

Problemă veche

O poluare similară a fost semnalată de orădeni pe 31 martie, tot pe pârâul Peța, dar în zona parcului Salca din Nufărul (foto jos). Atunci, ABA Crișuri a strâns din apă 150 de kilograme de pești morți, concluzionând că vina o poartă tot rețeaua de canalizare pluvială, contaminată cu dejecții, dar fără să depisteze locul unde s-a petrecut evacuarea ilegală.

CAO a primit atunci sarcina să monitorizeze rețeaua pluvială și să rezolve eventualele avarii, și a fost obligată să plătească cheltuiala aferentă colectării peștilor morți, de circa 8.000 de lei.

Problema poluării cursurilor de apă cu dejecții este una veche în Oradea. În 2019, BIHOREANUL a arătat că pârâurile Peța și Adona se umplu frecvent de pești morți, din cauza infiltrațiilor din rețeaua de canalizare menajeră în cea pluvială. 

Un control amplu al Gărzii de Mediu dezvăluia atunci că pârâul Peța avea nu mai puțin de 35 de canale sau țevi prin care ajung în apă resturi menajere. Compania de Apă Oradea a primit atunci sarcina să blindeze toate aceste surse de poluare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!