"Alo, îngheţăm de frig în casă!", au reclamat în ultimele două zile orădeni din toate colţurile oraşului. Nu mai puţin de 200 de reclamanţi au sunat până luni seară la dispeceratul Termoficare, pentru a protesta faţă de frigul din apartamente.

Numărul plângerilor ar fi fost în mod cert mai mare dar, reţinuţi la telefon de orădenii înfriguraţi, cei doi operatori din dispecerat nu au putut prelua toate apelurile. Revoltaţi, oamenii s-au plâns BIHOREANULUI. "Ţin tot timpul în priză un radiator pe ulei şi tot este frig", a reclamat la o orădeancă din cartierul Nufărul.

O situaţie similară se înregistrează şi în cartierul Rogerius. "La etaje abia se dezmorţesc caloriferele. E cel mai mare frig din ultimii ani, iar Termoficare nu face faţă", s-a plâns un orădean.

Acesta a reclamat că, pe un ger de crapă pieterele, temperatura apei din caloriferele apartamentului său atinge rar 32 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că în casă este rece. Şi exemplele ar putea continua cu plângeri formulate de locuitori din zona Dragoş Vodă, Velenţa sau Cantemir...

Rogerius, înfriguratul

Luni seară, dispeceratul Termoficare avea în monitorizare 8 puncte termice din cartierele Rogerius, Dragoş Vodă şi Nufărul către furnizau către circa 1.000 de locuinţe agent termic sub parametrii impuşi de temperaturile exterioare. Iar în apartamente era frig!

Cele mai afectate zone sunt cele deservite de Punctele Termice 111, 117, 118, 121 şi 128 din Rogerius, unde temperatura de intrare a agentului termic în blocuri variază între 47 şi 50 grade Celsius în loc de 52 de grade, cât ar trebui conform temperaturilor exterioare.

Din cauza presiunii scăzute din reţea, la temperaturi exterioare sub minus 3 grade Celsius, agentul termic se răceşte pe conductă şi ajunge în caloriferele orădenilor sub parametri.

"Magistrala III a fost dimensionată şi înlocuită prin reducerea diametrelor, urmând să se lucreze la o presiune de 6 bar. Deocamdată suntem nevoiţi să lucrăm cu o presiune de 4,5 bar pentru că din experienţă a rezultat că dincolo de acest prag cedează conductele în zona nereabilitată", a explicat directorul Termoficare, Stănel Necula.

Potrivit directorului, Termoficare a comandat deja o staţie de repompare pentru a creşte presiunea doar pe magistrala reabilitată, fără a genera avarii în lanţ pe conductele vechi. Din păcate însă, staţia va ajunge la Oradea pe 15 ianuarie, aşa că montarea ei va începe abia săptămâna viitoare.

Se caută soluţii...

Tot sub parametri se furnizează agent termic şi pornind din punctele termice 834 din zona Dragoş Vodă, respectiv 875 şi 878 din cartierul Nufărul.

"Reţeaua de termoficare a fost construită pe bucăţi de-a lungul anilor. Aceste puncte termice au fost adăugate pe parcurs, sunt mai încărcate cu consumatori, iar atunci când nu putem furniza în parametri sunt primele care cedează", explică Necula.

Potrivit directorului, angajaţii Termoficare caută soluţii de reechilibrare a sistemului pentru a deservi cu agent termic la nivelul necesar şi aceste zone, dar rezolvarea finală rămâne doar înlocuirea reţelelor vechi pentru a putea creşte presiune în reţea.

Altfel, în loc să furnizeze căldură orădenilor care stau în frig, avariile în lanţ ar lăsa fără încălzire şi consumatorii care au acum căldură în casă.

Avarii în lanţ

Acesta este şi motivul pentru care, deşi a identificat mai multe avarii pe reţele, conducerea Termoficare a preferat să pompeze mai multă apă de adaos din reţea, care se pierde în pământ, decât să întrerupă furnizarea serviciilor până după ce trece valul de frig.

Cel mai bun exemplu este spărtura apărută pe strada Mihai Eminescu, pe conductele vechi, imediat după porţiunea înlocuită anul trecut. "Ştim unde este avaria, o monitorizăm, dar vom interveni la înlăturarea ei abia când temperaturile din timpul nopţii vor urca spre zero grade. Dacă ar fi să întrerupem acum furnizarea serviciilor pentru a lucra la reţea am lăsa fără încălzire jumătate din oraş, începând din centru până în Dragoş Vodă, Velenţa şi Nufărul", spune Necula.

Avarii similare au mai apărut pe strada Tudor Vladimirescu, în vecinătatea intersecţiilor cu Oneştilor şi William Shakespeare, în apropiere de Piaţa Mare şi în alte zone.

"Suntem conştienţi că avariile provoacă pierderi, dar în actualele condiţii nu se poate interveni. Dacă oprim acum furnizarea agentului termic pentru lucrări, fie şi câteva ore, pe lângă că lăsăm orădenii fără încălzire, conductele se răcesc, iar la repornire apar avarii în lanţ", a declarat Necula.

Potrivit directorului, Termoficare a pregătit echipele de lucru şi materialele necesare pentru a putea interveni la remedierea avariilor imediat ce temperaturile exterioare vor permite întreruperea încălzirii şi peticirea conductelor fără a provoca alte spărturi pe reţea.