Numeroși pompieri, angajați ai Direcției Silvice și voluntari din comuna Holod se străduiesc să stingă incendiul de amploare care a cuprins, vineri seară, pădurea de lângă satul Vintere și care s-a propagat rapid atât din cauza vegetației uscate, cât și a vântului care a suflat în zonă.

„Se pare că focul a izbucnit pe o pășune de la marginea pădurii și s-a extins în pădure. Pompierii acționează pentru stingerea focului, ajutați de angajați ai Direcției Silvice și de localnici. Încearcă să creeze culoare ca focul să nu se extindă”, a declarat pentru BIHOREANUL prefectul Marcel Dragoș, care se află la locul incendiului, alături de șeful Direcției Silvice, Teodor Suciu.

Pădurea care arde este una de foioase, însă în ea mai sunt și pini, arbori care se aprind mult mai ușor. Cel mai probabil, asta a contribuit la extinderea flăcărilor, alături de vântul care a suflat destul de puternic.

„Nu știu dacă vor reuși să stingă focul până cade noaptea. Din fericire, însă, flăcările nu sunt în apropierea caselor, perimetrul dinspre zonele de locuit a fost stins deja, iar vântul s-a oprit”, a mai spus Dragoș.

Potrivit prefectului, ISU Crișana a raportat incendiul de pădure la București, iar Inspectoratul General de Aviație și-a arătat disponibilitatea să trimită un elicopter, sâmbătă dimineață, care să contribuie la misiunea de stingere a flăcărilor, dacă va mai fi nevoie.

Un asemenea elicopter Black Hawk a intervenit și în ultima săptămână, pentru stingerea incendiului izbucnit într-o pădure de lângă Stâna de Vale, primul incendiu forestier din istoria recentă a Bihorului.

Deocamdată, cauza incendiului de lângă Vintere nu se cunoaște, dar este foarte posibil să fi fost provocat de o persoană neatentă. Vegetația în zonă este uscată, din pricina caniculei și secetei din ultima perioadă.

UPDATE: Focul, aproape stins

Vineri, în jurul orei 22.30, incendiul de la Vintere era aproape stins.

Potrivit prefectului Marcel Dragoș, pompierii și localnicii mai acționau pentru lichidarea unor focare mici și izolate, iar misiunea lor va continua și sâmbătă.

Deocamdată, cauza incendiului nu a fost elucidată. De asemenea, încă nu a fost aproximată suprafața afectată de foc și nici daunele aduse pădurii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!