Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a prezentat joi prima revistă educativă dedicată copiilor care a fost desenată şi gândită de pompierii bihoreni. Vedeta publicaţiei este Sal, o salamandră, care îi invită pe cei mici în Cetatea Oradea, pe 13 septembrie, de Ziua Pompierilor din România.

Pentru toţii copiii

Detaliile legate de revista de benzi desenate au fost prezentate de inspectorul şef al ISU Crişana, general de brigadă Sorin Caba, şi de purtătoarea de cuvânt a instituției, locotent-colonel Camelia Roşca, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Nu este ceva nou pentru noi. La toate acţiunile noastre de prevenire în şcoli am distribuit materiale informative, însă ne-am gândit cum putem să fim mai eficienţi, ca detaliile esenţiale să ajungă la copii. Colegele mele Alexandra Paina şi Camelia Roşca au venit cu ideea acestei reviste, care este plină cu jocuri şi animaţii", a explicat Caba.

Primul număr al revistei, denumit "Sal, salamandra salvator, în mijlocul copiilor", are 22 de pagini şi va fi lansat în 100 de exemplare, destinate mai întâi cadrelor didactice care vor fi împreună cu elevii lor, pe 13 septembrie, în Cetatea Oradea, unde vor avea loc mai multe activităţi de Ziua Pompierilor din România.

„Toţi copiii vor primi exemplare de patru pagini cu mai multe jocuri cu Sal, iar revista va fi dăruită în special profesorilor, pe care îi vom îndruma să facă activităţi la clasă cu ei. După ce vom reuşi să facem mai multe exemplare, ele vor fi distribuite tuturor copiilor în cadrul activităţilor noastre de prevenire. La activităţile din Cetate, cei mici îşi vor putea face fotografii cu Sal, care va fi prezent pe un panou de mari dimensiuni", a detaliat şi purtătoarea de cuvânt.

Toate desenele din revistă au fost realizate manual de plutonierul Alexandra Paina, care în 2020 a organizat şi o expoziţie de pictură în Cetatea Oradea. "Alexandra nu este aici cu noi din motive obiective, fiind în plecată în străinătate. Ea l-a ales pe Sal, salamandra, pentru că este un amfibian care în mitologia greacă era atribuit zeului focului", a mai spus Camelia Roşca.

Textele din benzile desenate au fost gândite de cele două, precum şi fiecare joc. Copiii vor găsi în carte și pagini de colorat, labirinturi ori jocuri de memorie.

Revista a fost scoasă cu sprijinul financiar al Fundației „13 septembrie” și al unor firme private.

Bihorenii, invitaţi în Cetate

Săptămâna viitoare, miercuri, fortăreaţa orădeană va găzdui o serie de activităţi între care prezentări a tehnicii de intervenţie, jocuri educative pentru copii, informare preventivă şi pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă, exerciţii de stingere a incendiilor şi descarcerare, care vor fi pregătite de pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" (ISU Bihor) cu prilejul "Zilei Pompierilor din România".

În 13 septembrie se împlinesc 175 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, moment semnificativ al istoriei pompierilor români şi al istoriei naţionale, când cei 166 de pompieri sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu au luptat împotriva celor aproape 6.000 de soldaţi ai oştirii otomane veniţi să înfrângă mişcarea revoluţionară română.

Programul în curtea Cetăţii Oradea va începe la ora 10 şi se va încheia la ora 18. Tot atunci curioşii vor putea vizita expoziţia tematică intitulată "Repere din istoria pompierilor militari bihoreni", aflată la Muzeul oraşului Oradea, din corpul A, etaj II.

Programul complet al activităţilor în 13 septembrie:

De asemenea, în aceeaşi zi, în sediile a 10 subunităţi din judeţ (Detaşamentul de Pompieri Salonta, Secţia de Pomperi Beiuş, Staţia de Pompieri Ştei, Garda de Intervenţie Tinca, Detaşamentul de Pompieri Marghita, Staţiile de Pompieri Valea lui Mihai şi Săcueni, Garda de Intervenţie Sălard, Staţia de Pompieri Aleşd şi Garda de Intervenţie 1 Mai) se va organiza "Ziua Porţilor Deschise", cu exerciţii demonstrative, prezentarea tehnicii de luptă şi sesiuni de informare preventivă. Toate activităţile se vor desfăşura în intervalul orar 10 -16.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!