MRU a dat, Ponta a luat, justiţia l-a taxat! În 2012, efemerul Guvern al lui Mihai Răzvan Ungureanu a alocat aproape 20 milioane lei pentru ca 64 de primării din Bihor să-şi achite vechi datorii către furnizorii de servicii şi lucrări.

Cum succesorul său, Victor Ponta, a luat banii în chiar prima zi petrecută la Palatul Victoria, decizia s-a lăsat cu o mulţime de procese intentate de oraşele şi comunele bihorene. Cel dintâi s-a încheiat recent cu victoria Primăriei Căbeşti asupra executivului, obligat să-i restituie banii "rechiziţionaţi" în urmă cu 3 ani. Şi e doar începutul…

Bani pentru datorii

Prin HG 255/3 aprilie 2012, premierul MRU aloca din Fondul de Rezervă al Guvernului 648 milioane lei pentru 1.657 primării care acumulaseră arierate către firme ce le-au executat lucrări şi care aveau proiecte cu fonduri europene, dar nu şi cofinanţare. În Bihor au ajuns 19,57 milioane lei, pentru 55 de oraşe şi comune cu edili din partidele aflate atunci la putere, PDL şi UDMR, şi pentru alte 9 conduse de primari din PNL, PSD şi PC.

După doar o lună, pe 8 mai, fără să-i pese că loveşte şi în reprezentanţii acestor formaţiuni, pe atunci aliate în cadrul USL, Guvernul condus de Victor Ponta a emis, chiar în prima sa zi la butoane, OG 15/2012 "privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor de sănătate şi al finanţelor publice", care obliga primăriile să înapoieze toate sumele abia primite şi pe care nu apucaseră să le cheltuie.

Operaţiunea "Adelina"

Încă din mai 2012, liderii PDL şi-au încurajat primarii să deschidă procese pentru a păstra banii. În Bihor, acţiunea a fost coordonată de secretarul general adjunct al filialei, Adelina Coste, care a oferit asistenţă edililor democrat-liberali din Bunteşti, Cărpinet, Criştioru de Jos, Căbeşti, Săcădat, Olcea, Husasău de Tinca, Gepiu, Marghita şi Nucet. "Nu s-a ţinut cont că în judeţe unele primării nu au primit timp de 4 ani bani pentru lucrări şi pentru cofinanţarea proiectelor europene", spunea Coste, acuzând Guvernul că se răzbună împotriva edililor PDL.

Anul trecut, deşi Coste a sărit cu arme şi bagaje în barca PSD, acţiunile juridice iniţiate de ea s-au concretizat într-o primă sentinţă contra executivului condus de noul ei şef de partid: judecătorii Curţii de Apel Oradea au decis ca Primăriei Cărpinet, căreia Ponta îi luase 107.000 lei, să-şi primească banii înapoi.

Şi săraci, şi "furaţi"

Cea dintâi sentinţă definitivă şi irevocabilă datează, însă, de la finele lunii trecute, când s-a încheiat procesul declanşat de Primăria Căbeşti, ajunsă să-şi caute dreptatea până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"În aprilie 2012 MRU a alocat pentru Căbeşti 400.000 lei, iar în mai Ponta a luat suma încă necheltuită până atunci, 320.000 lei", spune primarul Silviu Toda. La un buget de 1,5 milioane lei pe an, din care 90% e înghiţit de salariile funcţionarilor şi întreţinerea şcolilor, situaţia comunei devenise critică. "Aveam datorii de 200.000 lei către Drumuri Bihor, care în 2008 ne-a făcut un drum, 65.000 lei către Edilul Beiuş pentru salubrizare, şi 30.000 lei către o altă firmă, Proexco, care a elaborat studiul pentru reabilitarea altui drum, şi nicio şansă să plătim datoriile".

Primăria a chemat Guvernul în judecată la Curtea de Apel Oradea, care iniţial a respins acţiunea, însă comuna a făcut recurs la ÎCCJ, unde a şi câştigat. Decizia finală, pronunţată de instanţa supremă luna trecută, pe 29 mai, este irevocabilă, spune avocatul Primăriei, Adrian Costea (foto): "Guvernul şi Ministerul Finanţelor au fost obligate să emită acte administrative care să conducă la restabilirea situaţiei anterioare OG 15/2012 şi să nu mai emită alte acte prin care să încerce să pună în aplicare prevederile acesteia".

Model de "copy-paste"

Precedentul creat de Primăria Căbeşti e cu atât mai important cu cât poate fi folosit de toate celelalte primării care au deschis procese împotriva Guvernului. "În 2012, OG 15 a fost atacată la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului, iar CCR a stabilit că ordonanţa era neconstituţională, dar decizia acţiona doar pe viitor. În cazul nostru, am reuşit să demonstrăm că ordonanţa a fost şi nelegală. Am arătat, iar Înalta Curte, şi apoi Curtea de Apel Oradea, a reţinut că actul a fost emis fără referat de fundamentare şi fără respectarea Legii 52/2003, privind transparenţa decizională", spune avocatul Primăriei Căbeşti. "În prezent, pentru că hotărârea judecătorească este executorie, aşteptăm ca Finanţele să vireze banii în contul Primăriei".

Semn bun, aşadar, pentru celelalte primării, care de acum pot câştiga bătăliile cu Guvernul folosind chiar arma favorită a premierului: copiind, adică, argumentele invocate în "dosarul Căbeşti"...