Pentru legitimitate

Aflat miercuri la Oradea, unde s-a întâlnit cu membrii Consiliului Judeţean al PSD Bihor şi a susţinut o conferinţă de presă, liderul social-democrat, Victor Ponta, a anunţat că, pentru prima oară în România, candidaţii USL vor fi desemnaţi prin ceea ce el a numit "validare publică".

"În perioada aprilie - mai, USL va întocmi propunerile de candidatură la toate demnităţile eligibile, de la Consiliul Local şi cel Judeţean până la Senat şi Camera Deputaţilor, respectând procedurile interne ale alianţei, după care - în duminica din luna iunie în care în mod normal, dacă alegerile nu erau comasate, ar fi avut loc alegeri locale - vom organiza o consultare populară la care vor putea să participe orice cetăţean, adică şi nemembrii de partide, să-şi spună părerea dacă susţin sau nu susţin programul nostru de guvernare şi candidaţii noştri", a spus Victor Ponta la conferinţa de presă de la sediul PSD Bihor.

Întrebat dacă această "consultare populară" presupune că acei candidaţi ai USL deja desemnaţi, dar care nu vor fi pe placul cetăţenilor, vor fi înlocuiţi, Ponta a răspuns afirmativ. "Vom stabili un anumit număr de susţinători pe care trebuie să-l aibă fiecare candidat şi cei care nu vor întruni acest număr înseamnă că nu au capacitatea de a strânge un suport popular important, astfel că vor fi înlocuiţi, în timp ce ceilalţi vor avea o validare mai largă şi, în fond, o legitimitate mai mare decât în situaţia în care ar fi doar desemnaţi de către partide sau de alianţă", a explicat Ponta.

Cu practica-i mai greu

Întrebat, de asemenea, cum vor avea loc "consultările populare", în ce săli sau stadioane, şi cum îşi vor putea exprima cetăţenii nemembri de partid preferinţa sau antipatia pentru un anume potenţial candidat, preşedintele PSD nu a putut, însă, să dea informaţii concrete, spunând că "detaliile tehnice vor fi stabilite în cursul lunii februarie, după care vor fi trimise spre organizaţii".

Ponta este de părere, totuşi, că USL va împuşca doi iepuri deodată: pe de o parte, va educa populaţia cu privire la modul în care va avea loc scrutinul în condiţiile comasării alegerilor, cu şapte buletine de vot, iar pe de altă parte va "căli" viitorii candidaţi şi îi va mobiliza mai devreme în lupta împotriva PDL. "În acest fel încercăm să suplinim lipsa alegerilor din iunie, lipsă pe care noi o deplângem, şi să educăm electoratul ca să ştie cum îşi poate exercita dreptul de vot şi cum să se descurce cu atâtea buletine de vot, iar pe de altă parte vom pune la lucru toţi candidaţii noştri, nu în octombrie pentru noiembrie, ci încă din mai-iunie, să-şi poată face cunoscute din timp platforma şi oferta de guvernare a USL", a spus Ponta.

PDL, stăpânii haosului

În context, preşedintele PSD a acuzat dezorganizarea care va caracteriza alegerile comasate, în condiţiile în care însuşi Guvernul PDL, ca autor, promotor şi susţinător al legii, nu are habar cum va decurge, concret, scrutinul.

"Guvernul nici până în ziua de azi n-a fost în stare şi nu este în stare să spună dacă vor fi mai multe secţii de votare (n.r. - adică separat pentru locale şi, respectiv, pentru parlamentare) sau dacă va fi aceeaşi secţie, cum se vor număra buletinele de vot şi în cât timp... Habar nu au, ei, cei care au făcut legea!", a spus Ponta.

Cu sau fără unguri?

În ceea ce priveşte eventualitatea ca USL să guverneze singură sau cu UDMR, liderul PSD a dat de înţeles că, deşi ar prefera ca formaţiunea maghiarilor să treacă în opoziţie pentru că a condus alături de PDL, este la fel de posibil să se ajungă la un compromis cu aceasta. "Dacă USL va câştiga cu mai mult de 50% din voturi, va guverna singură, şi cred că asta e foarte bine, pentru că cei care au guvernat ţara până acum, PDL şi UDMR, trebuie să treacă în opoziţie. Dar dacă ne vor lipsi câteva procente, patru - cinci mandate, vom negocia şi va trebui să facem un compromis", a explicat Ponta.

În niciun caz, a mai precizat el, USL "nu va avea contacte de niciun fel" cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania, controlat de europarlamentarul Tokes Laszlo, pe motiv că acesta "este un partid iredentist, împotriva intereselor României", iar iniţiatorul său, adică Tokes, este "prietenul lui Băsescu", cel care l-a şi ajutat să înfiinţeze formaţiunea.

Victor Ponta a fost prezent miercuri în Bihor, împreună cu fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu şi cu liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, pentru a discuta cu liderii locali ai USL pregătirea campaniei electorale.