Aleşii bihorenilor preferă un proces în instanţa de contencios administrativ cu Prefectura şi cu PSD, împotrivindu-se cererii prin care, săptămâna trecută, prefectul Claudiu Pop le-a cerut să-şi reanalizeze Hotărârile de Consiliu Judeţean 226 şi 228 din 24 noiembrie, prin care au repartizat pentru 60 de primării aproximativ 24 milioane lei din TVA colectată în judeţ, pentru echilibrarea bugetelor locale, avertizând că în caz contrar va cere anularea lor în justiţie.

După ce în şedinţa de Consiliu din luna noiembrie şeful PSD Bihor, Ioan Mang, acuzase repartizarea fondurilor "exclusiv pentru primarii PNL şi UDMR", iar pe preşedintele CJ, Cornel Popa, îl numise "un grof care împarte banii după bunul plac", prefectul Claudiu Pop a cerut CJ să-şi reanalizeze cele două Hotărâri la proxima reuniune, adică marţea aceasta, susţinând că înaintea adoptării lor conducerea instituţiei nu a consultat primarii, încălcând astfel Legea privind transparenţa decizională, dar şi că nu a ţinut cont, conform Legii privind Programul Naţional de Dezvoltare Locală, de necesitatea ca banii să fie alocaţi prioritar primăriilor care au arierate, exemplificând în acest sens cu situaţia primăriilor comunelor Sârbi şi Uileacu de Beiuş, ambele cu edili PSD.

Prefectul, "în înţelepciunea lui"

Încă din primul minut al reuniunii de marţi, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a anunţat că se opune ordinii de zi, pe care figurau proiectele de menţinere a celor două Hotărâri de Consiliu Judeţean, motivându-şi poziţia prin demersul prefectului, chiar dacă, de fapt, acesta ceruse tocmai reanalizarea HCJ-urilor în proxima şedinţă.

După ce a constatat că doar cei 11 consilieri judeţeni pesedişti au votat împotriva ordinii de zi, Mang a invocat solicitarea prefectului pe un ton în legătură cu care cei prezenţi nu s-au lămurit dacă s-a vrut ironic sau nu la adresa acestuia, invocându-i "înţelepciunea".

"Domnul prefect, în înţelepciunea lui, a cerut reanalizarea, dar văd că nu s-a făcut acest lucru. Banii s-au dat pe criterii clientelare, iar noi vom vota împotrivă şi vom ataca în contencios", a spus şeful PSD Bihor.

CJ n-a încălcat legea... fiindcă legea nu obligă

Secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a prezentat apoi argumentele juridice care, în opinia sa, demonstrează că ambele HCJ din noiembrie au fost adoptate cu respectarea legii, în ciuda poziţiei contrare atât a PSD Bihor, cât şi a Prefecturii.

"Cele două comune (n.r. – Sârbi şi Uileacu de Beiuş, despre care Prefectura afirmase că nu au primit bani deşi aveau datorii la plata unor lucrări) nu au arierate. Arieratele, conform legii, sunt datoriile mai vechi de 90 de zile. Am consultat toţi primarii din judeţ, iar repartizarea banilor s-a făcut în conformitate cu normele metodologice din Legea bugetului", a spus Soltănel, subliniind că în această lege nu există nicio prevedere care să fi obligat CJ la împărţirea banilor în funcţie de datoriile primăriilor, aceasta fiind reglementată doar în Legea privind PNDL, iar fondurile repartizate nefiind parte din acest program.

De altfel, Soltănel i-a amintit lui Mang, indirect, că banii s-au împărţit la fel inclusiv în perioada când şeful PSD era vicepreşedinte al CJ. "Nu există la nivel legislativ alte obligaţii, şi nici la nivelul judeţului, din 1996 încoace", a spus secretarul judeţului.

În fine, a adăugat Soltănel, ameninţarea că PSD va ataca în contencios HCJ-urile nu va atrage automat şi suspendarea aplicării lor, pentru că "deja au produs efecte juridice", o asemenea procedură fiind prevăzută de lege doar în cazul în care atacul în contencios ar fi făcut de Prefectură.

"Bietul prefect"

După ce secretarul judeţului a expus argumentele juridice, preşedintele CJ, Cornel Popa, i-a sugerat şefuluI PSD Bihor să nu-şi mai poarte bătăliile politice implicând Prefectura, instituţie care teoretic trebuie să fie apolitică.

"Vă rog să nu mai dezinformaţi Prefectura pe linie de partid. L-aţi dezinformat pe bietul prefect", a spus Popa, obligându-l pe Mang să-şi repete aserţiunile. "Domnul prefect, în primul rând, nu este biet. S-a informat din presă", a susţinut şeful PSD în încercarea de a convinge că prefectul nu a dat curs niciunei sugestii făcute de el în acest sens.

"Vom analiza"

Contactată de BIHOREANUL după reuniunea CJ, şefa Serviciului Juridic al Prefecturii, Alice Lupeş, n-a putut arăta încă dacă această instituţie va ataca în contencios cele două hotărâri. "Vom analiza hotărârile, argumentele la observaţiile noastre, şi vom trage abia după aceea o concluzie", a spus Lupeş.

Şefa Serviciului Juridic al Prefecturii a evitat, de asemenea, să comenteze dacă repartizarea fondurilor trebuia făcută cu respectarea doar a Legii bugetului sau şi a Legii privind PNDL, subliniind însă că Instituţia Prefectului va trebui să primească documentele ce demonstrează că, aşa cum susţine CJ, primarii din judeţ au fost consultaţi înainte de adoptarea lor.

La rândul său, prefectul Claudiu Pop a afirmat acelaşi lucru, instistând asupra faptului că CJ nu a ataşat celor două hotărâri documentaţia care să demonstreze că în mod efectiv consultarea primăriilor a avut loc. "Vom analiza răspunsul Consiliului Judeţean şi vom decide în consecinţă asupra acţiunii în contencios", a spus prefectul.