DNA Oradea lucrează la foc continuu. După ce, săptămânile trecute, trei poliţişti au ajuns după gratii pe motive de şpagă, acum a venit rândul "gulerelor albe". Adrian Dume, managerul de doar 29 de ani al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, a fost priponit marţea trecută la cererea procurorilor anticorupţie, pentru abuz în serviciu.

Motivul? Procurorii au descoperit că instituţia care ar trebui să se preocupe de promovarea manifestărilor culturale a fost transformată într-o sursă de bani pentru finanţarea clientelei politice. Totul, prin grija managerului Dume, o docilă marionetă în mâinile şefilor din Consiliul Judeţean!

Tradiţii după gratii

În urmă cu o lună, BIHOREANUL dezvăluia, în premieră, că instituţia condusă de Adrian Dume "sifona" banii publici. Ziarul a intrat atunci în posesia a trei contracte pentru prestări de servicii în legătură cu Festivalul Internaţional de la Sibiu, întocmite pe numele unor colaboratori ai managerului, care ar fi fost "personal auxiliar montaj scenă", "cu atribuţii în amenajare scenă", respectiv "consilier de imagine" la respectivul eveniment, la care însă nici măcar n-au participat! Atunci, Dume a spus că e o greşeală...

Marţea trecută, însă, managerul a fost inculpat oficial pentru fapte similare! El este acuzat că ar fi decontat cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea mai multor evenimente care, în realitate, nu au avut loc. Neregulile, semnalate procurorilor de poliţiştii DGA Bihor, privesc unele proiecte culturale non-profit de interes judeţean finanţate de CJCPCT Bihor.

O asemenea finanţare, nerambursabilă, acoperă 90% din valoarea proiectului şi se acordă în baza Legii 350/2005 pentru activităţi culturale şi de tineret, cu caracter social ori ale unor culte religioase, pentru editare de cărţi, monografii, pliante, broşuri sau CD-uri.

Cultură la concurs

Beneficiarii, persoane fizice sau juridice care desfăşoară activităţi non-profit, pot solicita lunar astfel de fonduri, iar finanţarea se face la finalul evenimentelor, sub forma unui decont. Selecţia, spune actul normativ, trebuie făcută în sistem competitiv, de către o comisie specială de evaluare şi după o procedură strictă, care trebuie să ţină cont, printre altele, de capacitatea de realizare, de consistenţa tehnică, participarea părţilor, soliditatea financiară şi rezultate.

Din 2005, de la apariţia legii, CJCPCT a finanţat sute de astfel de proiecte, numai anul trecut "tocând" aproape 700.000 lei pe 81 de proiecte. Pentru 2013, bugetul a fost şi mai umflat, de 1.000.000 lei, fiind aprobat în şedinţa CJ din aprilie. Startul pentru depunerea dosarelor s-a dat pe 24 mai, după numirea unei noii comisii de selecţie, în locul celei revocate odată cu înlocuirea vechiului director, PNL-istulRadu Pavel, cu colegul său de partid, Adrian Dume, omul preşedintelui PNL Cornel Popa, mare amator de sindrofii populare.

Ei bine, ancheta procurorilor DNA a scos la iveală că noua comisie a funcţionat doar cu numele! "Comisia nu s-a întrunit niciodată. Nu ne-a chemat, nu am semnat nimic. Am aflat abia acum că au fost finanţate proiecte, dar nu ştiu ce anume privesc", a dezvăluit şi BIHOREANULUI unul dintre membri.

Horă cu premianţi

Cu toate acestea, cel puţin 10 proiecte depuse pentru finanţare, în valoare totală de aproape 150.000 lei, au primit "bun de plată". Două dintre ele vizau proiecte ale Asociaţiei "Opera per sempre", a universitarului orădean Florin Mariş Hinsu. Este vorba despre festivalurile "Pe urmele horilor" şi "La izvorul lui Horea", cel din urmă având numele similar cu o manifestare tradiţională anuală organizată de primăriile din Ţara Beiuşului, în parteneriat cu CJCPCT Bihor şi pentru care instituţia a aprobat o finanţare totală de 50.000 lei.

05 Anca Banda.jpgOrganizatorul acţiunilor, în numele asociaţiei, a fost directoarea Casei de Cultură Beiuş, Anca Banda (foto), o veche colaboratoare a Centrului, care s-a prezentat ulterior cu "nota de plată": facturi pentru cazare, transport, dar şi trei tabele cu numele a 30, 38 respectiv 55 de persoane care ar fi participat la manifestări şi ar fi primit, fiecare, câte un "premiu" de 600 lei. În mod curios, numele persoanelor din tabele se repetau, dar semnăturile erau diferite! Fără să se deranjeze să verifice, managerul Dume, a semnat, însă, ordinele de plată.

Florin Mariş Hinsu spune că proiectele asociaţiei lui n-au niciun defect. "Nu ştiu ce date au procurorii, dar cu siguranţă s-au ţinut ambele acţiuni. Noi colaborăm de mai bine de 4 ani cu  CJCPCT Bihor". La fel spune şi "voluntara" Anca Banda, prin intermediul avocatului Bogdan Meşter: "Toate actele sunt în regulă, dacă va fi chemată pentru lămuriri le va prezenta în faţa procurorilor".

De cealaltă parte, însă, procurorii DNA susţin că evenimentele nu au avut loc, iar conducerea CJCPCT Bihor a efectuat plăţile în baza unor falsuri. Mai mult, anchetatorii au probe serioase ce atestă că aproape toate proiectele aprobate în "guvernarea" Dume au fost făcături, menite doar a acoperi deturnarea unor fonduri publice.

Adă bani şi ciocul mic!

Unde mergeau banii? Aspectul a fost dezvăluit chiar de discuţiile purtate de Dume cu subordonaţii săi, care, spre ghinionul lui, au fost interceptate de anchetatori cu tehnică montată în instituţie. Potrivit surselor BIHOREANULUI, în respectivele convorbiri, angajaţii Centrului îi reproşează managerului modul fraudulos în care decurge procedura de finanţare a proiectelor, iar Dume nici măcar nu se deranjează să nege, ba dimpotrivă, împreună cu ei, caută modalităţi să dea aspect de legalitate falsurilor.

Directorul recunoaşte senin că a stabilit comisia de selecţie "pe culoare politică", dar şi că fondurile merg la clientela stabilită de "Cabinetul 1" şi "Cabinetul 2" (preşedintele Cornel Popa şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Alexandru Kiss), adică spre primăriile şi organizaţiile satelit ale PNL, PSD şi UDMR - partidele conduse de cei trei.

În conversaţii se vorbeşte despre presiunile făcute, de pildă, de Ioan Mang, pentru decontarea unor proiecte care "sunt ale PSD-ului", dar pe acte false, şi despre modul în care dosarele erau fabricate chiar în sediul CJCPCT Bihor, cu ştirea lui Dume, pentru ca acesta să se poată conforma comenzilor politice venite de la şefii săi ierarhici. "Când nu era un tabel, pac mai fabrica Anca Banda unul. Când nu era contract de prestări servicii, pac apărea un contract de prestări servicii", spune una dintre angajate.

Cum funcţionarilor le era teamă că ilegalităţile vor fi descoperite la audit, managerul Dume i-a liniştit, spunându-le că viitoarele controale vor fi muşamalizate de factorii politici, că "doar sunt proiectele lor". Şi a subliniat că el e "obligat" să ajute coaliţia din CJ, fiindcă de aceea a fost pus în funcţie, ca să "rezolve" lucrurile, şi când actele sunt în regulă, şi când nu.

Cultură politică

Dezvăluirile din interceptări au fost dublate de declaraţiile făcute de manager la Tribunalul Bihor, unde s-a prezentat joia trecută pentru a cere anularea mandatului de arestare de 29 de zile emis de Judecătoria Oradea. Pus să lămurească aspectele sensibile - falsurile, presiunile politice, finanţările dubioase - Dume a fost destul de sincer. "Mi s-a adus la cunoştinţă faptul că documentele legate de un eveniment conţin aspecte fictive", a recunoscut el, susţinând însă că, în acel caz, a fost "presat de domnul Mang" să dea drumul la bani. De fapt, "am fost sunat de un membru al cabinetului vicepreşedintelui CJ, Ana Tiron, să mă întrebe dacă am plătit, iar eu i-am răspuns că dacă nu sunt documente, nu voi plăti", a încercat s-o scalde.

Managerul a recunoscut şi în instanţă că proiectele depuse pentru finanţare sunt "politice", pentru că "vin de la asociaţii care au apartenenţă politică" şi că "de ele se interesau întotdeauna oameni politici", adică "PSD, UDMR şi PNL", şi în principal şefii săi de la CJ. S-a apărat, însă, cu faptul că nici înaintaşii săi n-au fost mai breji. "Anul trecut, Asociaţia Copiii Făgăduinţei a obţinut două finanţări de câte 20.000 lei. Acum n-au mai venit, considerând că actuala configuraţie politică nu o avantajează". Motivul? Asociaţia era pe "filieră PDL" şi a primit finanţare pentru că "avea aceeaşi orientare religioasă cu preşedintele de atunci al CJ, Radu Ţîrle. Adică penticostală".

Dume a recunoscut şi că n-a verificat niciodată dacă vreun proiect finanţat a avut finalitate. "Eu nu particip la astfel de evenimente şi nu intră în atribuţiile mele să le verific", a spus el, uitând că, în calitate de ordonator de fonduri publice, e obligat nu doar să le "spargă", ci şi să controleze modul în care sunt cheltuite.

Fără explicaţii

Căutat pentru a-şi da cu părerea despre declaraţiile managerului din subordine, liderul PSD Ioan Mang, vicepreşedintele CJ Bihor, susţine că declaraţiile făcute de Dume denotă iresponsabilitate. "El este un lider al PNL, cum poate să spună că e o victimă politică?", se întreabă Mang. Potrivit vicepreşedintelui CJ, nici el şi nici angajaţii cabinetului său nu au făcut vreodată presiuni asupra managerului de la "Tradiţii". "Nu l-am sunat nici eu şi nici colegii mei".

Mang crede că, în ciuda faptului că Dume încearcă să arunce vina pe "criterii ori presiuni politice", este singurul responsabil pentru ce i se întâmplă. "Să-i fie foarte clar. El este obligat să discearnă şi să acţioneze legal. Să nu vină să spună că alţii sunt de vină, când el e pus într-o funcţie în care are putere de decizie. Drept dovadă, e singurul care a ajuns la DNA", spune liderul PSD Bihor.

Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui PNL Cornel Popa, n-a răspuns la întrebări, semn că subiectul este unul "fierbinte" şi greu de digerat. E de înţeles, în condiţiile în care "dosarul Dume" prezintă în cu totul altă lumină activitatea "politică" din Consiliul Judeţean, dovedind că şefii instituţiei sifonează milioane din bani publici pentru pseudo-activităţi care, de fapt, nu reprezintă decât o sursă în plus de finanţare a clientelei. Totul, cu concursul unor politruci asemenea lor, doar că mai tineri, promovaţi pentru a fi executanţi docili ai ordinelor venite "de sus".


TERMINAT POLITIC
Sinceritate pentru libertate

După arestare, Adrian Dume a decis să iasă din viaţa publică. Anunţul l-a făcut în sala de judecată, unde s-a descris ca fiind "terminat politic şi fără nicio şansă de a mă mai întoarce în viaţa publică". "La serviciu nu voi putea să mă mai întorc, deci nu văd cum aş putea să lezez ancheta în vreun fel. Daţi-mi voie să mă apăr în libertate", le-a rugat managerul pe cele trei judecătoare din complet. Acestea, însă, i-au respins solicitarea, stabilind că măsura arestării este legală şi întemeiată, trecând şi peste argumentele avocatului Mircea Ursuţa, cum că Dume e victima naivităţii, a tinereţii şi a faptului că "a fost pus la conducerea unei instituţii fără o minimă experienţă".