Dotat cu memorie de efemeridă, nu-i de mirare că alegătorul român a uitat cu ce lozinci l-a sedus Traian Băsescu prima oară, în 2004. Poate doar ultraşii pasionaţi de politică îşi mai amintesc ceva despre un poster cu un ardei iute ce ameninţa dosul lui "Bombonel" Adrian Năstase.

Câteodată e sănătos, totuşi, să ne amintim că Băse' avea două sloganuri mari şi late. Pentru naivi a fluturat promisiunea "Să trăiţi bine!", iar celor dornici de un preşedinte-jucător le-a servit deviza "Mizez totul pe o singură carte: Constituţia!".

Acum, când de la prima sa alegere s-a scurs un cincinal, iar de la reconfirmarea din decembrie 2009 a trecut parcă un altul, Băsescu nu mai suflă un cuvânt despre trăitul bine. În schimb, marota cu Constituţia i-a lăsat urme adânci, chiar dacă pe invers. Cea mai clară probă e tocmai ambiţia de a revizui cărticica pe care el însuşi paria în 2004. Fireşte, sucirea la stânga-mprejur e ambalată grijuliu în staniolul strălucitor al "reformării şi modernizării Statului"...

Cred, însă, că preşedintele nu mai are armata de fani pe care încă o mai mobiliza iarna trecută, necum pe cea de acum cinci ani. Pe câţi dintre cei mai înfocaţi suporteri i-ar preocupa dezbaterea pe Constituţie într-o perioadă când Guvernul i-a transformat pe mulţi în şomeri, când băncile evacuează clasa mijlocie din case pentru că nu-şi mai poate plăti ratele, când bătrânii care şi-au dat voturile pe un pachet de făină şi mălai sunt înfieraţi ca nişte "nesimţiţi" din cauza cărora Boc nu poate face autostrăzi?...

Cred că deja şi cel mai entuziast votant a înţeles că reducerea Parlamentului la o singură Cameră, ca în vremea Marii Adunări Naţionale, nu-i va aduce pe masă nici măcar o felie de pâine în plus. După cum nici reducerea numărului de aleşi nu va transforma în bine politica băştinaşă, de vreme ce viitorii parlamentari, chiar mai puţini, vor avea aceleaşi metehne precum cei de acum.

Şi, totuşi, preşedintele insistă. Cheamă partidele la Cotroceni, le cere să facă ce-a zis românul la referendum şi, dacă cineva îl contrazice, e pus la stâlpul infamiei, ca duşman al poporului. Şi, culmea, stăruie chiar dacă nici măcar propriii parteneri de guvernare din UDMR nu sunt de acord, ceea ce arată limpede că Băsescu nu va strânge cele două treimi necesare pentru schimbările fixate.

Ceva mă face să cred că patru ani de-acum înainte, în timp ce Guvernul va uita că prima sa datorie este "revizuirea" economiei, agenda preşedintelui şi a PDL va fi ocupată tot cu discursuri despre Constituţie, iar tema o să polueze şi alegerile următoare, din 2012.

Chit că, până atunci, înainte să se reducă numărul de parlamentari, mai degrabă se va reduce, din pricina sărăciei, chiar numărul de cetăţeni...