Nagyvarad da, Oradea Mare nu. Cam aceasta e poziţia PPMT faţă de unificarea între municipiul Oradea şi comuna Sînmartin, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, liderul organizaţiei locale a PPMT, Csomortanyi Istvan.
Pentru a-şi argumenta împotrivirea, Csomortanyi a spus că în Oradea se duce de 25 de ani o politică greşită care determină scăderea demografică, dar nu unificarea cu Sînmartin este soluţia la acest fenomen, care – pe de altă parte – poate avea efecte negative în opinia sa. „Putem asista la un proces de îndatorare a municipalităţii, avem din ce în ce mai multe datorii şi investiţii la care nu avem bază financiară”, a spus şeful PPMT Oradea.
Csomortanyi a afirmat, de asemenea, că „este foarte interesant că nu s-a dorit fuziunea cu Sântandrei sau cu Oşorhei, căci în ambele cazuri s-ar fi rezolvat problema pragului de 200.000 de locuitori” la care ar fi crescut populaţia oraşului, sugerând astfel, indirect, că nu acesta este scopul iniţiatorilor procesului de unificare. Csomortanyi a ignorat, însă, detaliul că referendumul privind unirea Oradiei cu Sînmartin va avea loc pe 10 mai doar pentru că aleşii locali ai acestei comune au aprobat propunerea, în timp ce ea a fost respinsă de consiliile locale ale celorlalte comune din Zona Metropolitană Oradea, inclusiv Oşorhei şi Sântandrei.
Întrebat cum apreciază unificarea, liderul PPMT a spus că ar fi „o măsură foarte bună pentru administraţia locală, nu pentru locuitorii din Sînmartin”, fără însă a explica de ce anume.
De asemenea, pentru a combate eventuala unire, Csomortanyi a dat exemplul fostului sat Episcopia Bihor, alipit Oradiei în anul 1956, ceea ce ar fi adus locuitorilor numai probleme: „Unde a ajuns Episcopia Bihor, că a devenit un cartier periferic al oraşului, care a primit groapa de gunoi şi haldele Alumina drept reompensă?”, a spus el, retoric.
Întrebat dacă, având în vedere împotrivirea faţă de unificare, PPMT îşi va expune punctul de vedere în cadrul unei campanii organizate, Csomortanyi a răspuns negativ, arătând că nu doreşte să se alăture într-o astfel de acţiune PSD ori UDMR. „Noi probabil vom îndemna la pasivitate”, a spus şeful popularilor maghiari, ceea ce ar însemna că PPMT nu doreşte, practic, validarea referendumului datorită neatingerii pragului de prezentare la vot.