În fiecare vară, dar nu numai, locuitorii din vestul Oradiei sunt obligaţi să suporte mirosul greu de dejecţii ce pluteşte în aer ori de câte ori vântul adie dinspre crescătoria de porci din capătul Ioşiei.

Problema este veche de câţiva ani, iar reclamaţiile curg fără număr pe adresa Primăriei şi a Gărzii de Mediu. Autorităţile pretind, însă, că nu se poate face nimic, deoarece ferma are toate autorizaţiile în regulă şi respectă toate normele de mediu.

În oraş, ca-n grajd

Teodora Oprea locuieşte la etajul VII al unui bloc din Bulevardul Dacia şi, în ciuda caniculei, e condamnată să se baricadeze în locuinţă din cauza mirosului greu ce persistă în cartier. "Miroase de vreo trei săptămâni încoace. Nu mai pot deschide geamurile. E îngrozitor, mai ales seara. Un miros ca de grajd". 

Mirosul se simte îndeosebi noaptea şi la sfârşit de săptămână, începând din primăvară. "Locuiesc în apropierea Pieţei Rogerius, în spatele discotecii No Problem. Duhoarea se simte până aici. Probabil că se deversează noaptea şi în weekend, când organele de control nu fac verificări", se revoltă Florentina, o cititoare a ziarului online.
Problema e aceeaşi în toată zona de vest a oraşului, mirosul fiind mai persistent printre casele din Ioşia. Aici, locuitorii au ajuns chiar să se obişnuiască cu el. "Atât de demult miroase încât m-am obişnuit. Nici nu-l mai bag de seamă. Dar sunt unele zile în care pute aşa tare încât nu-mi vine să ies în curte", povesteşte Carmen Junc.

Cine are are...

Culmea e că, deşi au identificat sursa poluării, autorităţile locale susţin că nu pot face nimic. Mirosul provine de la crescătoria de porci a firmei Nutrientul Palota, situată la circa un kilometru de ultimele case din Ioşia. Ferma are peste 6.000 de animale, de la care se strâng anual mii de tone de dejecţii, deversate într-o groapă pe un câmp din imediata vecinătate a fermei.

"Ferma are autorizaţie de mediu şi, din acest punct de vedere, funcţionează legal. Noi nu putem face nimic cu sesizările privind poluarea aerului", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, Petri Csilla, arătând că problema este a autorităţilor de mediu.

Acoperiţi cu hârtii

Din punct de vedere al actelor, firma e în regulă. Deţine autorizaţie de mediu eliberată de Agenţia pentru Protecţia Mediului în 2007, valabilă până în 2017, ceea ce demonstrează că - teoretic - respectă normele ecologice europene. Pe de altă parte, însă, autorizaţia obligă societatea să garanteze şi protecţia aerului, iar numeroasele sesizări făcute de locuitorii din zonă demonstrează că lucrurile nu stau deloc aşa.

01 calin mocan.jpgDeşi au fost şi ei loviţi de mirosul de fecale, comisarii Gărzii de Mediu pretind că nu au nicio dovadă certă că acesta provine de la Nutrientul. "Ultimul control, chiar săptămâna trecută, nu a găsit nimic în neregulă. Dejecţiile erau tratate înainte de ieşirea din grajduri, iar batalul (n.r. - groapa în care sunt deversate) era acoperit cu fân umed, procedură obligatorie pentru prevenirea propagării mirosului. Totuşi, am cerut intensificarea măsurilor legate de protecţia mediului în cazul depozitării dejecţiilor. Dacă nemulţumirea populaţiei persistă şi vom mai avea sesizări, vom face o reverificare", declară şeful Gărzii de Mediu, Călin Mocan (foto).

Mă mut, dar banii jos!

Neputinţa autorităţilor de mediu de a soluţiona problema poluării olfactive care se propagă în jumătate din oraş face ca singura rezolvare să fie relocarea fermei, mai ales că aceasta se află pe terenul oraşului, concesionat pentru 49 de ani societăţii Nutrientul Palota la începutul anilor 90.

Afaceriştii sunt de acord să plece, însă pun condiţii. "Să mă mute, dar să-mi plătească investiţiile. La ultima evaluare, se ridică la 1,7 milioane de euro", spune Iosif Pazuric, directorul general al Nutrientul. Soluţia a fost luată în calcul de Primărie acum doi ani, când sud-coreenii de la firma Hanil au solicitat închirierea unui teren în apropierea fermei, pentru construirea unei hale de producţie, dar s-au arătat nemulţumiţi de mirosul oribil din zonă.

Afacerea a căzut, au rămas doar mirosul şi porcii. Cu patru şi cu două picioare...


EXPLICAŢII
Vânare de vânt

Directorul general al Nutrientul Palota, Iosif Pazuric, susţine că mirosul neplăcut este, de fapt, un amestec olfactiv, care provine atât de la groapa de dejecţii a fermei sale cât şi de la staţia de epurare a Companiei de Apă, iar "buchetul" ajunge deasupra oraşului atunci când vântul bate dinspre vest.

"Miroase nu numai de la noi, ci şi de la Staţia de epurare a CAO, care e mult prea aproape de oraş, pe Şoseaua Borşului. Când vântul bate dinspre Ungaria, iar plafonul de nori este jos, atunci mirosul poate ajunge în oraş", explică doct Pazuric, uitând un singur amănunt: că staţia de epurare a oraşului este proaspăt modernizată!


VOCEA STRĂZII

Sunteţi deranjaţi de mirosul din cartierul Ioşia? De unde credeţi că provine?

Sunt foarte deranjată de mirosul insuportabil de porci care intră în casă. Problema e de ani de zile şi am tot făcut reclamaţii. Ni s-a promis că se va rezolva, dar nu s-a făcut nimic. În tot cartierul miroase urât de la crescătoria de porci.

Elisabeta Biro, 59 ani, pensionară

02 forgarsi erika.jpg"Stau pe Cazaban şi după-amiaza când vin acasă de la lucru se simte mai tare. Şi când intru în casă e un miros urât şi nu pot ţine geamurile deschise. Chiar nu ştiu de unde vine, o perioadă am crezut că vine de la canal."

Fogarsi Erika (foto), 25 ani, contabilă

"Mirosul e aici de când e complexul de creştere a porcilor din Ioşia. Dacă puţin bate vântul sau plouă, mirosul de la porci şi furaje vine spre noi. Cum deschidem geamul, cum toată casa se umple de duhoare."

Iuliana Sonea, 77 ani, pensionară

02 leontin mateias.jpg"Şi dimineaţa şi seara miroase a coteţ aici. Sunt preşedinte de asociaţie şi am făcut reclamaţii în urmă cu 2-3 ani. Au venit de la Agenţia de Mediu din Cluj şi au promis că se rezolvă. Noi n-am înţeles de ce au făcut ferma de porci aşa aproape de oraş."

Leontin Mateiaş (foto), 53 ani, pensionar

"Mai mult spre seară vine mirosul urât de dincolo de calea ferată, pentru că e o fermă de porci acolo. Eu nu deschid geamurile fiindcă intră în casă, iar dacă ies pe balcon mirosul e insuportabil."

Karsai Ecaterina, 57 ani, pensionară

"Aici la piaţă miroase urât înainte sau după ploaie şi mai ales când se încălzeşte. Atunci aerul e irespirabil. Nu ştiu sigur de unde vine, dar cred că e de la crescătoria de porci de peste calea ferată."

Mihai Pop, 54 ani, comerciant