Piața Unirii din Oradea va fi, joi, gazda unei expoziții despre primul război mondial și Marea Unire. Evenimentul, care se înscrie în rândul manifestărilor dedicate Centenarului, este organizat de Asociația „Cei 40 de Mucenici”, în parteneriat cu Asociația „Urmașii Marii Uniri”.

Cei prezenți vor afla, cu această ocazie, atât prin intermediul imaginilor și datelor afișate, cât și de la urmași, despre momentele importante din timpul Marii Uniri, respectiv despre oamenii care au participat la marea adunare națională din Alba Iulia, în calitate de politicieni sau delegați.

Între numele ce vor putea fi descoperite pe panouri se numără Aurel Lazăr, Tiron Albani, Roman Ciorogariu, Nicolae Bolcaș, Gavril Chișbora, Mihai Dănilă ș.a. Expoziția va fi vernisată la ora 13, invitat fiind istoricul Marius Diaconescu, din partea Universității din București.

Tot joi, începând cu ora 16, în Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, din Cetate, va avea loc conferința „1918 - Cel mai frumos an din istoria Românilor”, susținută de Marius Diaconescu.

Ea va fi urmată de lansarea celor trei volume ale lucrării „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei”, coordonată de Marius Diaconescu și Andrei Florin Sora. Conferința și lansarea de carte se vor desfășura în Corpul E al Cetății, etajul I.