Piaţa Unirii începe să fie valorificată ca spaţiu expoziţional. O dovedeşte vernisarea, joi, a unei expoziţii privind istoria Marii Uniri. În prezenţa a numeroase persoane, între care mulţi elevi de liceu, a fost prezentată expoziţia "Portrete ale Unirii".

Evenimentul, parte a manifestărilor dedicate Centenarului, a fost organizat de Asociaţia "Cei 40 de Mucenici", în parteneriat cu Asociaţia "Urmaşii Marii Uniri" şi reprezintă o incursiune în poveştile celor care au reprezentat comitatul Bihor la Marea Adunare Naţională din Alba Iulia, în 1 Decembrie 1918.

Preşedintele Asociaţiei "Urmaşii Marii Uniri", Emilian Pavel, a arătat că panourile amplasate în Piaţă reprezintă, fiecare, o poveste, a unui personaj ce a jucat un rol, mic sau mare, în Marea Unire.

Apoi, Cristina Puşcaş, vicepreşedinte al Asociaţiei "Cei 40 de Mucenici", a precizat că proiectul "s-a născut din dorinţa de a face cunoscută istoria. Am scos istoria în stradă, să o facem mai vizibilă. (…) Îl avem pe Demetrie Radu, pe episcopul ortodox Roman Ciorogariu, pe Nicolae Zigre junior, care a fost închis la Sighet. (…) Avem o seamă de ţărani care au mers de bună voie la Alba Iulia".

Nu doar Transilvania

Prezent la eveniment, prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a spus că unul din primele proiecte asupra căruia s-a aplecat după venirea în funcţie a fost cel comun al Prefecturii cu Asociaţia "Urmaşii Marii Uniri".

Lucian Silaghi, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor, a arătat că evenimentul face parte dintr-o serie ce va continua cu dezvelirea, în noiembrie, a bustului geografului francez Emmanuel de Martonne.

Invitat al manifestării, istoricul Marius Diaconescu, cadru didactic al Universităţii din Bucureşti, a spus că "astfel de evenimente ar trebui să aibă loc în fiecare oraş". "Noi vorbim acum de unirea Transilvaniei, dar în 1918, cel mai frumos din istoria românilor, s-a făcut unirea tuturor românilor. (…) Noi am hotărât, cu dorinţa şi cu vocea noastră, să ne unim. (…) Suntem generaţia care are şansa de a aniversa 100 de ani de la Unire", a declarat acesta.

Ulterior, Marius Diaconescu a susţinut o prelegere la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, în care a arătat principalele etape, dar şi aspectele mai puţin cunoscute ale Marii Uniri. Acesta a prezentat volumele lucrării "Ziarele româneşti despre Unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei".

Expoziţia din Piaţa Unirii va rămâne la dispoziţia publicului până la o dată ce va fi comunicată ulterior.

Pentru realizarea expoziţiei a fost primită o finanţare din partea Consiliului Judeţean Bihor, prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, iar materialele de arhivă au fost primite de la familiile urmaşilor.