La o săptămână după ce BIHOREANUL a dezvăluit că reabilitarea edificiului monument al Poștei Mari din Oradea a fost scoasă anul trecut de pe lista de investiții a Companiei Naționale Poșta Română din motive politice, actualul director al companiei confirmă, indirect, informația prezentată și sugerează, totodată, că obiectivul ar putea fi reintrodus pe lista din acest an.

Pe de altă parte, CNPR transmite că ia „în considerare și înstrăinarea imobilului”, cel mai mare pe care îl deține compania.

„Poștă și pedeapsă”

Cu o săptămână în urmă, în articolul „Poștă și pedeapsă”, BIHOREANUL arăta că, anunțată cu surle și trâmbițe în toamna anului 2020 de către directorul general de atunci al Companiei Naționale Poșta Română, Horia Grigorescu, lucrarea de reabilitare a clădirii Poștei Mari din Oradea, situată pe străzile Roman Ciorogariu și George Barițiu, a fost scoasă de pe lista de investiții în toamna anului 2021.

Motivul, după cum arăta o sursă sub protecția anonimatului, era unul de natură politică. Grigorescu, numit la conducerea CNPR de către fostul președinte al PNL Ludovic Orban, „taxa” în acest fel refuzul liderului PNL Bihor, Ilie Bolojan, de a-i sprijini „patronul” în competiția internă, adică la Congresul din 25 septembrie al partidului, ce avea să fie câștigat, de altfel, de Florin Cîțu (între timp forțat să demisioneze, la începutul acestei luni).

Rezultatul? Deși în 2020 CNPR contractase un credit bancar din care urma să finanțeze, între altele, reabilitarea clădirilor în care funcționează oficiile poștale județene din Oradea, Piatra Neamț, Cluj Napoca și Timișoara, reabilitarea clădirii din Oradea a fost abandonată, în ciuda faptului că fuseseră realizate expertiza tehnică și proiectul tehnic, ba chiar a fost obținută, din partea Primăriei, și autorizația de construire pentru începerea lucrărilor.

Buget „în curs de aprobare”

La solicitarea BIHOREANULUI, transmisă Companiei Naționale Poșta Română înaintea publicării articolului, pe 5 aprilie, actualul director al CNPR, Valentin Ștefan, a trimis redacției un răspuns luni, 18 aprilie, care confirmă, indirect, informația prezentată cu o săptămână în urmă.

„În anul 2020 au fost realizate expertiza tehnică și proiectul tehnic pentru „Refacere fațade, reparații învelitoare și amenajare incintă la sediul OJP Bihor + OP Oradea, strada Episcop Roman Ciorogariu nr. 12”, arată răspunsul semnat de directorul general al CNPR, care precizează, mai departe, că „lucrările de execuție sunt cuprinse în Programul Multianual al Investițiilor”, iar „la data prezentei, Bugetul de Venituri și Cheltuieli 2022-2024 al Poștei Române este în curs de aprobare, urmând ca după publicarea acestuia în Monitorul Oficial să fie supus aprobării Consiliului de Administrație Planul de Investiții pentru anul în curs”, adică pentru anul 2022.

„După aprobarea Planului de Investiții 2022 vă vom comunica precizări referitoare la obiectivul în cauză”, mai arată conducerea CNPR.

Socoteli de înstrăinare

Pe de altă parte, în condițiile în care BIHOREANUL a descris starea jalnică a clădirii Poștei Mari din Oradea, întinsă pe o suprafață de 17.000 metri pătrați din care doar aproximativ 3.000 mp mai sunt folosiți de Oficiul Județean Poștal Bihor și Oficiul Poștal nr. 1 Oradea, în rest domnind ruina, directorul general al CNPR afirmă că în cadrul Companiei se analizează inclusiv varianta ca instituția să „înstrăineze” imobilul.

„Având în vedere costurile mari de impozitare, dar și dimensiunea imobilului, fiind cea mai mare clădire din patrimoniul Poștei Române (...), se ia în considerare și înstrăinarea imobilului. În prezent, compania analizează toate posibilitățile, astfel încât să se ia cea mai bună decizie din punct de vedere financiar”.

De altfel, așa cum dezvăluia BIHOREANUL, Primăria Oradea a impus Companiei plata supraimpozitării clădirii tocmai din cauză că aceasta nu este reabilitată, rezultatul fiind că în loc să achite un impozit de 200.000 lei/an, CNPR plătește în prezent un suprimpozit anual de peste 1 milion de lei.

„Este o nesimţire ce se întâmplă acolo. În trei ani a plătit peste 3,5 milioane lei, adică aproape jumătate din cât ar fi costat reabilitarea”, a declarat BIHOREANULUI primarul Florin Birta, care a dezvăluit că s-a deplasat de mai multe ori la București pentru a debloca proiectul reabilitării clădirii, dar degeaba.

Birta a adăugat și că, în aceste condiții, i-a comunicat directorului general Valentin Ștefan  că fie începe reabilitarea, fie clădirea poate fi transferată orașului, pentru a o reabilita și folosi. „Acum trei săptămâni a venit la Oradea directorul general Valentin Ştefan şi i-am spus: «Domnule, avem o rugăminte: ori reabilitaţi clădirea, ori, dacă nu aveţi nevoie de ea, o transferaţi Primăriei Oradea şi o reabilităm şi o folosim noi». Încă aşteptăm răspuns”, spunea primarul.

Răspunsul integral al directorului general al CNPR dat BIHOREANULUI poate fi consultat mai jos:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!