Aurel Neica, 55 de ani, din localitatea Câmpani, fost oficiant al Poştei din oraşul Nucet, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Beiuş, fiind acuzat că, în perioada ianuarie 2006 - ianuarie 2009, şi-a însuşit depunerile făcute de 19 clienţi ai Bancpost, dar şi banii trimişi prin patru mandate poştale, prejudiciul total ridicându-se la 72.230 lei, a anunţat joi, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău.

Lipsa unor depuneri a fost sesizată în timpul unor verificări făcute în primăvara anului trecut de Oficiul Judeţean de Poştă Bihor, iar conducerea instituţiei a reclamat faptele oficiantului la Parchetul Beiuş.

„Oficiantul poştal avea dreptul de a prelua depunerile făcute în conturile Bancpost, însă unele sume nu le înregistra în jurnalul de operaţiuni. În timpul cercetărilor, au fost identificaţi 19 păgubiţi care s-au constituit părţi civile nu doar cu sumele depuse, ci şi cu dobânzile pe care le-au pierdut, prejudiciul total cauzat ridicându-se la 69.391 lei", a declarat prim-procurorul Gligor Sabău.

Totodată, poliţiştii beiuşeni, cei care au efectuat ancheta, au descoperit că Neica a falsificat şi patru mandate poştale şi a încasat cei 3.000 lei în numele destinatarilor.

La scurt timp după ce a fost prins, bărbatul a fost cuprins brusc de o depresie şi a încercat să scape de răspunderea penală internându-se în Spitalul de nebuni din Nucet. Expertiza medico-legală psihiatrică dispusă de procurori a stabilit însă că Aurel Neica are discernământul păstrat şi, ca atare, poate răspunde pentru faptele comise.

Drept urmare, acum, după finalizarea anchetei, Neica a fost trimis în judecată pentru delapidare în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Văzând că n-are încotro, poştaşul a recunoscut faptele comise şi chiar a returnat aproximativ 37.000 lei din prejudiciul creat.

„Pentru restul, s-a aplicat sechestru pe un autoturism pe care îl avea în proprietate", a mai arătat prim-procurorul Sabău.