Începând din primăvară, străzile orădene se vor transforma în tranşee. Reprezentanţii municipalităţii şi ai asocierii formate din firmele Construcţii Bihor şi Energomontaj au semnat vineri la Primărie contractul de lucrări privind înlocuirea a 17,5 kilometri de reţea din magistralele I şi III.

Lucrările în valoare de 48,9 milioane lei vor trebui finalizate până în decembrie 2015. Pe lângă înlocuirea celor două magistrale vechi de peste 25 de ani, investiţia va mai cuprinde şi realizarea unei bretele de legătură între cele două reţele de transport a energiei termice în zona străzii Şirul Canonicilor. Astfel, în cazul închiderii unei magistrale din cauza unor avarii, consumatorii deserviţi de aceasta nu vor mai rămâne fără apă caldă şi căldură, putând fi alimentaţi prin reţeaua rămasă funcţională.

Înlocuirea celor două magistrale este cofinanţată prin proiectul european "Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice". Proiectul în valoare de 77,7 milioane euro este finanţat în proporţie din 50% din fonduri nerambursabile, 45% din alocări de la bugetul de stat şi 5% din fonduri de la bugetul local.

Reabilitarea sistemului de termoficare mai implică şi construcţia unui CET nou pe gaz, licitaţie aflată în prezent în faza de evaluare a proiectelor, şi lucrări de demolări magazii şi ateliere în incinta termocentralei pentru a face loc viitorului grup de energetic.