PPMT Bihor a tras linie după mitingul de sâmbăta trecută şi i-a dat cu plus. "Numărul mare de participanţi a arătat că lumea este interesată de problema regionalizării. În Bihor au participat la protest circa 2.000 de oameni. Acţiunea s-a ţinut în 28 de locaţii", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Csomortanyi Istvan, preşedintele PPMT Bihor.

Liderul PPMT a spus că protestul s-a desfăşurat civilizat şi fără incidente deosebite. Cu o singură excepţie. "Un singur caz de provocare am avut în localitatea Urvind, comuna Lugaşu de Jos, unde vineri, cu o zi înaintea protestului, au apărut fluturaşi scrişi în limba maghiară în care aşa numita "Armata de haiduci din Urvind" propunea un atac împotriva jandameriei şi poliţiei valahe cotropitoare", a spus Csomortanyi.

Acesta a mai spus că, în cursul zilei de vineri, autori necunoscuţi au răspândit în toată localitatea, pe domeniul public şi în gospodăriile localnicilor, un text tipărit pe coli A4 cu următorul conţinut: "Este evident că se doreşte înecarea în sânge a protestului pentru libertate a maghiarilor care nu se mai lasă asupriţi şi jupuiţi. Bineînţeles nu putem permite acest lucru. Propun un atac împotriva jandarmeriei şi poliţiei valahe cotropitoare. Adu cu tine unelte de lucru: topor, rangă, târnăcop, greblă, sapă, hârleţ, etc.".

Csomortanyi Istvan consideră acest caz de o gravitate deosebită, fapt pentru care, a spus el, va depune la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor o plângere penală pentru infracţiunea de instigare la ură pe temei de naţionalitate, etnie şi limbă, potrivit articolului 317 din Codul Penal.

"Este un caz nemaiîntâlnit, care nu ne pare deloc hazliu. Chiar astăzi voi înainta domnului prim-procuror o plângere penală pentru începerea demersurilor de identificare a autorilor", a spus Csomortanyi.

PPMT-istul bănuieşte că în spatele acţiunii ar sta reprezentanţii UDMR, formaţiunea cu care organizatorii protestului îşi dispută voturile maghiarimii. "Conform celor spuse de localnici, ei bănuiesc că acest lucru a fost făcut de către UDMR-ul din localitate, gândindu-se că dacă împart mesajul radical prin sat populaţia se va intimida şi nu se va prezenta la protest", a susţinut PPMT-istul.

Csomortanyi l-a nominalizat direct pe consilierul judeţean Grim Andras. "Localnicii bănuiesc că făptaşul ar fi vicepreşedintele UDMR Bihor responsabil cu maghiarii din zonele fără reprezentare, Grim Andras, care este din Urvind", a spus Csomortanyi.

Oricum, liderul PPMT Bihor este convins că în spatele diversiunii stau cetăţeni de etnie maghiară. "Suntem siguri că persoana este de limbă maghiară, pentru că sunt folosite detalii şi expresii pe care un român nu le-ar poseda", a zis acesta.

La protestul organizat sâmbătă în Lugaşu de Jos au participat în final 30 de persoane. PPMT-iştii spun că numărul protestatarilor ar fi fost mult mai mare dar populaţia a fost speriată că mitingul ar putea căpăta accente violente.

În Oradea, au participat aproximativ 300 de persoane.

Detalii, în articolul "PPMT-iştii au protestat împotriva regionalizării USL, pentru un "Partium unit, autonom şi bilingv", dar şi împotriva UDMR (FOTO)"