PPMT-iştii s-au lansat în noi critici la adresa adversarilor din UDMR, cu care îşi dispută voturile maghiarilor din România.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi la biroul europarlamentar al lui Laszlo Tokes, directorul de organizare al PPMT pentru Ţinutul Partium (aproximativ regiunea Crişana), Csomortanyi Istvan, a amintit că "UDMR în mod constant la prezidenţiale a sprijinit candidaţii PSD", dând exemplele Adrian Năstase şi Mircea Geoană, şi afirmând că "este mai mult ca sigur că şi de data asta există un pact secret între PSD şi UDMR".

"Este foarte clar că UDMR nu are capabilitatea de a reprezenta comunitatea maghiară, de aceea este foarte important să avem un candidat care reprezintă şi pe maghiarii transilvăneni, dar şi pe românii transilvăneni. Cine sprijină candidatura domnului Kelemen Hunor sprijină de fapt candidatura lui Victor Ponta", a spus Csomortanyi.

Pe acelaşi ton, Laszlo Tokes a afirmat că susţine candidatura vicepreşedintelui PPMT Szilagyi Zsolt pentru că UDMR a devenit "ilegitimă", iar "politica UDMR s-a deturnat", pentru că "a devenit ostatecul puterii, al politicului românesc", în timp ce candidatura lui Szilagyi este o alternativă care respectă dorinţa de autonomie reală a maghiarilor din România şi de reorganizare a ţării pe principii federaliste.

Tokes a spus că în urmă cu 7 ani, când a candidat pentru primul mandat de eurodeputat, Szilagyi Zsolt l-a ajutat să strângă 170.000 semnături (devenindu-i de atunci şef de cabinet), iar acum se va strădui "să-i întoarcă acest serviciu". Cu toate acestea, Tokes nu va participa alături de colaboratorul său la turnee de campanie, invocând necesitatea de a se prezenta "la serviciu": "De la 1 septembrie trebuie să mă întorc la Bruxelles", a spus europarlamentarul.