"În această primăvară intenţionăm să luăm legătura şi cu partidele româneşti, pentru a anunţa oficial că ne-am înfiinţat şi să le înmânăm programul nostru şi intenţia noastră de a colabora în interesul general al ţării", a spus preşedintele PPMT, Toro Tibor, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o vineri la Oradea împreună cu preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes.

"Din punctul de vedere al valorilor politice, PDL este cel mai apropiat de PPMT, dar trebuie să spunem că acest contur ideologic al partidelor româneşti este difuz, deci este dificil să avem relaţii acum pe considerente ideologice, dar cu toate acestea PDL ar fi pe primul loc pentru o colaborare pentru că avem cu ei cel mai mare numitor comun", a spus Toro Tibor.

În ce priveşte dialogul cu PNL şi PSD, liderul PPMT a afirmat că relaţia cu acestea este "mai greu" de realizat, din cauza unor declaraţii ale liderilor Crin Antonescu şi Victor Ponta. "O colaborare (n.r. - cu cele două formaţiuni din USL) este mai greu de realizat, când domnul preşedinte Antonescu şi domnul preşedinte Ponta ne consideră fascişti şi extremişti fără să ne vadă programul", a arătat preşedintele PPMT.

Toro Tibor a fost completat de liderul CNMT, Laszlo Tokes, care s-a exprimat mai dur faţă de preşedintele PSD şi a afirmat că poziţia acestuia faţă de PPMT s-ar explica prin descendenţa "post-comunistă" a social-democraţilor. "Sunteţi prea îngăduitor faţă de domnul preşedinte Ponta, domnule preşedinte. Este evident că în mod tendenţios face domnia sa afirmaţii cu privire la caracterul nostru extremist în baza caracterului post-comunist al partidului său", a spus Tokes.

Întrebat dacă PPMT a stabilit deja un calendar al întâlnirilor cu liderii celorlalte partide, Toro Tibor a precizat că deocamdată se lucrează la programarea lor. "Încă nu avem stabilit un calendar al întâlnirilor, dar se lucrează la el", a spus preşedintele PPMT.