Deşi nu este campanie electorală, Oradea a fost împânzită cu afişe ale PPMT Bihor. Tipărite exclusiv în limba maghiară, acestea îndeamnă orădenii aparţinând acestei etnii: "Să ne adunăm sâmbătă, 20 iulie, la ora 20, în Parcul Olosig, pentru o regiune Partium unită, pentru Cimitirul Olosig, pentru Piaţa Sfântul Ladislau, pentru moştenirea noastră construită în timp. Protest pentru o regiune Partium unită, autonomă şi bilingvă".

Adunarea planificată de PPMT Bihor face parte, de altfel, dintr-o serie de manifestaţii similare programate de formaţiunea tutelată de fostul episcop reformat Laszlo Tokes în întreaga Transilvanie, în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră.

Limba maghiară, oficială

Contactat de BIHOREANUL, directorul de organizare al PPMT pe regiunea Partium, Csomortanyi Istvan, a confirmat că această formaţiune a iniţiat protestele în toată Transilvania, "pentru autonomie şi împotriva proiectului de regionalizare propus de Guvernul USL, deoarece noi milităm pentru o regionalizare care să continue regiunile istorice existente în România".

"Un Partium unit, autonom şi bilingv, aşa cum am spus, înseamnă că noi ne gândim că regionalizarea trebuie să ţină cont de regiunile istorice, că orice regiune va trebui să aibă o autonomie administrativă şi fiscală, fie că este vorba despre Partium, fie că este vorba despre Dobrogea. Nu ne gândim la o autonomie etnică, pentru că ceea ce ne dorim din punct de vedere etnic este în cuvântul "bilingv", adică vrem ca limba maghiară să fie limbă oficială în regiunile cu o anumită populaţie de etnie maghiară, să fie la acelaşi rang, egală, cu limba română, şi să fie folosită în administraţie, justiţie, sănătate, cultură, în toate domeniile, pentru că acum nu este folosită", a explicat Csomortanyi.

Unire cu Sfântul Ladislau

În ceea ce priveşte revendicările de ordin local, acesta afirmă că PPMT doreşte ca Parcul Mihai Viteazul (fost Parcul Liniştii, amenajat de municipalitate pe ruinele fostului Cimitir Olosig din Rogerius) "să îşi păstreze denumirea Olosig".

De asemenea, pentru Piaţa Unirii, PPMT doreşte atribuirea unei a doua denumiri, care să fie folosită de etnicii maghiari, şi anume "Szent Laszlo Ter", pronunţându-se totodată împotriva proiectului Primăriei de reamenajare a acestei zone centrale a oraşului. "Noi suntem împotriva proiectului Primăriei de reabilitare a Pieţei, şi dorim, cu caracter informativ, să fie dată şi denumirea în limba maghiară de Szent Laszlo Ter, care să nu fie traducerea în limba maghiară a denumirii româneşti (n.r. - Unirii), ci să poarte numele Sfântului Ladislau, care a fost ctitorul oraşului", a declarat Csomortanyi Istvan.

Reprezentantul PPMT Bihor a mai afirmat că în judeţ vor avea loc sâmbătă de la ora 20 acţiuni de protest în 30 de localităţi, "de la Salonta până la Marghita, Valea lui Mihai şi Diosig" şi că la acţiunea din Oradea organizatorii mizează să participe "câteva sute de persoane".