Locuitorii din Episcopia nu mai vor TIR-uri pe sub geamurile lor! Reprezentanţii PPMT au afirmat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că vor cere o audienţă la primarul Ilie Bolojan şi la directorul tehnic Mircea Ghitea pentru a convinge conducerea Primăriei de necesitatea construirii într-un termen cât mai scurt a unei centuri de sud a oraşului.

"Am căzut de acord cu Primăria că acestă problemă trebuie soluţionată. Vom iniţia o întâlnire cu directorul tehnic Mircea Ghitea şi vom cere audienţă la primarul Ilie Bolojan pentru a încerca să îi convingem despre soluţia propusă de noi care presupune costuri mai mici şi se poate realiza în doar câţiva ani", a declarat Csomortanyi Istvan, liderul PPMT Bihor, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

PPMT susţine ideea construirii unei şosele peste câmp care să lege curba de la ieşirea din Biharia de Calea Borşului astfel încât traficul greu să nu mai traverseze cartierul Episcopia. Având în vedere că noua cale de acces ar avea o lungime de 4,8 kilometri, o singură bandă pe sens şi toate trecerile la nivel, iniţiatorii proiectului apreciază investiţia undeva la 4 milioane euro.

O şosea prea îndepărtată...

Pe 2 septembrie, PPMT-iştii au solicitat în scris Primăriei necesitatea acestui drum. În răspuns, municipalitatea recunoaşte necesitatea construirii unei şosele de centură în sudul oraşului, ceea ce i-a încurajat pe reprezentanţii organizaţiei să ceară urgentarea construirii ei.

"Am primit de la Primărie un răspuns prin care se recunoaşte că avem dreptate şi se spune că se încearcă soluţionarea problemei prin continuarea centurii de sud până la DN 19 pe un traseu detaliat în PUG", a povestit Csomortanyi.

Potrivit variantei avansată de municipalitate, viitoarea centură de sud ar urma să aibă patru benzi şi să traverseze pe pasaje linia ferată şi Calea Borşului. Proiectul ar urma să prindă contur, însă, abia în 2030.

"Suntem de acord cu necesitatea construirii unei centuri de sud, dar nu mai avem 20 de ani ca să aşteptăm construcţia ei. Până atunci cartierul Episcopia va fi total depopulat! Vom cere Primăriei să pună în aplicare varianta propusă de noi", a spus Csomortany.

PPMT Bihor a reuşit să strângă 1.500 de semnături de la locuitorii din Episcopia şi a scos în stradă la mitingul din 23 august cam o sută de de orădeni. Oamenii reclamă că traficul greu distruge casele şi drumurile din cartier şi provoacă poluare.

Noi vrem pământ!

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi conferinţe, PPMT Bihor şi-a arătat disponibilitatea de a ajuta composesoratul Borş format din urmaşii familiilor care au deţinut terenuri în comună să îşi recapete suprafeţele aflate în prezent în administrarea Primăriei. Oamenii au depus mai multe cereri care au rămas fără răspuns şi au iniţiat împotriva administraţiei locale un proces pe care l-au pierdut pe considerentul că au făcut demersuri prea târziu.

Astfel, PPMT vrea să sprijine cele 44 de familii care au depus cereri să îşi recupereze terenul în baza Legii 165 din 2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire. În cazul în care Primăria Borş nu va răspunde la noile cereri, formaţiunea este hotărâtă să dea administraţia locală în judecată.

În total localnicii revendică 198 hectare de teren. Pe această suprafaţă, de-a lungul timpului, Primăria a pus teren la dispoziţia investitorilor, tinerilor care doreau să îşi construiască o locuinţă, agenţilor economici care şi-au amenajat balastiere şi altele.