Participanţilor la mitingul organizat sâmbătă seara de PPMT Bihor, care a durat mai puţin de o oră şi s-a desfăşurat fără incidente, li s-au adresat preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedintele PPMT Bihor, Zatyko Gyula, preşedintele PPMT Oradea, Krisztoffi Krisztoff, şi directorul de organizare al PPMT Partium (Crişana), Csomortanyi Istvan, care s-au pronunţat împotriva proiectului de regionalizare al Guvernului, arătând că acesta a fost făcut fără consultarea cetăţenilor şi va avea efecte negative pentru locuitorii de etnie română şi maghiară deopotrivă. La miting au participat circa 300 de persoane.

"Vrem să ridicăm cuvântul nostru împotriva proiectului de regionalizare al Guvernului, pentru că dacă tăcem nu vom fi auziţi, dar dacă ne ridicăm cuvântul nostru va fi auzit şi la Bucureşti, şi la Bruxelles, şi la Washington", a spus preşedintele PPMT Bihor, Zatyko Gyula.

Şeful organizaţiei municipale a PPMT, Krisztoffy Krisztoff, a cerut ca membrii Consiliului Local Oradea să revoce Hotărârea 467 din 20 iunie 2013, prin care fostul cimitir Olosig, locul desfăşurării adunării, a fost redenumit Parcul Mihai Viteazu. "Avem aici, sub pământul pe care îl călcăm, scheletele strămoşilor noştri, care nu sunt exhumate. PPMT face Consiliului Local propunerea să rămână aici denumirea Olosig cea veche, cunoscută de toţi orădenii, iar la vechea intrare în fostul cimitir să se pună o cruce mare şi o inscripţie în patru limbi - maghiară, română, latină şi engleză - care să informeze vizitatorii ce este aici", a spus Krisztoffi.

Şi fostul episcop reformat Laszlo Tokes şi-a centrat discursul tot pentru a-şi exprima dezacordul cu denumirea de Parcul Mihai Viteazul atribuită fostului cimitir Olosig. "În acest cimitir suntem azi în mod simbolic, pentru că în mod simbolic conducerea oraşului vrea să poarte denumirea Mihai Viteazul. Iată nu doar că Bucureştiul nu ne lasă pe cei vii să ne exercităm autonomia, dar nici demnitatea morţilor nu este respectată", a spus Tokes. El a adăugat că "Mihai Viteazul nu are nici o legătură cu Oradea. Nobili secui s-au alăturat, într-adevăr, armatei lui de mercenari, dar el a domnit numai doi ani şi nu are nicio legătură cu Oradea", a spus Tokes.

Directorul de organizare al PPMT Partium, Csomortanyi Istvan, a fost cel mai aplaudat vorbitor, după ce a amintit de corupţia generalizată după 1989 în întreaga Românie, despre centralizarea excesivă a administraţiei, lipsa oricăror proiecte guvernamentale pentru Transilvania, dar şi abandonarea de către UDMR a comunităţii maghiare din Transilvania.

"Din 1989 toată lumea vede ce s-a întâmplat: s-a extins sărăcia, corupţia, a scăzut demografia şi a crescut emigrarea. Sunt probleme comune ale maghiarilor în egală măsură cu ale românilor. Suntem trataţi ca o colonie de Bucureşti, şi acest sistem centralizat este de vină pentru toate cele întâmplate", a spus Csomortanyi, afirmând că "soluţia este autonomia şi descentralizarea".

"Noi, maghiarii, în plus, am mai primit ceva de la Bucureşti: UDMR-ul, care nu este altceva decât mâna prelungită a puterii centrale, care are ca scop ca revendicările comunităţii maghiare să fie cât mai strâns ţinute în frâu", a spus reprezentantul PPMT. Continuând să descrie politica UDMR, Csomortanyi a amintit că "Au promis autonomie, autostradă în Transilvania, universitate de stat în limba maghiară, a avut sloganul Încredere-Siguranţă-Viitor, dar în loc de acestea am primit Pactul de la Neptun din 1990 cu FSN, Pactul cu USL din 2012, milioane de euro dispărute care aveau ca beneficiar comunitatea maghiară, scandalurile legate de denumirile bilingve ale străzilor din Oradea, scandalul furtului brandului Festivalului Sfântul Ladislau, DNA, ANI şi, mai nou, condamnarea la 7 ani de închisoare pentru corupţie a fostului senator Olosz Gergely".

Csomortanyi a afirmat că "Dacă problemele sunt comune, şi soluţia este comună: o regiune autonomă din punct de vedere administrativ şi fiscal, o regiune Partium bilingvă".
În judeţul Bihor, PPMT a mai organizat mitinguri în alte 32 de localităţi.