Vicepreşedintele PPMT şi lider al organizaţiei judeţene Bihor, Zatyko Gyula, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că în cursul aceleiaşi dimineţi i-a trimis preşedintelui ales, Klaus Iohannis, pe adresa sediului central al PNL, o scrisoare semnată împreună cu preşedintele formaţiunii, Toro Tibor, prin care îl roagă să influenţeze Guvernul şi Parlamentul pentru adoptarea unor măsuri care să ducă la dezvoltarea infrastructurii şi economiei româneşti.

Pornind de la conceptul că este necesară "ideea regionalismului modern european" şi că "rezultatele economice ale Transilvaniei sunt cu mult sub nivelul capacităţilor ei", cei doi semnatari arată că, deşi cunosc faptul că preşedintele "nu este un actor politic, dar poate influenţa actorii politici", cerându-i lui Iohannis să "convingă organele cu influenţă în economie şi infrastructură să acorde o perspectivă sporită Transilvaniei, pentru a putea deveni din nou motorul economic al României".

Potrivit spuselor lui Zatyko, pe primul loc în lista de propuneri se află "realizarea cât mai rapidă a autostrăzii Braşov - Borş conform planului iniţial" şi a unui "tronson de autostradă care leagă Transilvania de Moldova pe ruta Târgu Mureş - Iaşi", precum şi "renunţarea la desfiinţarea liniilor de căi ferate prezentată în Master Planul Naţional de Transport" şi "dezvoltarea infrastructurii feroviare prin electrificarea tronsoanelor Cluj - Oradea şi prin consolidarea liniilor astfel ca în viitorul apropiat să se poată conecta la sistemul de căi ferate existent la graniţa de vest a României la parametrii europeni privind confortul şi viteza".

"Constanţa este al treilea mare port din Europa, toată marfa care vine din Orient ar trebui să ajungă mai uşor în Europa Occidentală, de aceea nu este înţelept să distrugem şi calea ferată, mai ales că nu avem nici autostrăzi", a explicat Zatyko Gyula, referindu-se la Master Planul General de Transport al României pentru perioada 2014-2020, care prevede desfiinţarea unor linii de cale ferată.

De asemenea, în ce priveşte economia, PPMT propune "renunţarea la acciza suplimentară de 0,07 euro pe litrul de combustibil", deoarece "transportatorii cumpără combustibili din ţările vecine, iar la noi au scăzut foarte mult încasările în comerţul cu carburanţi".

Totodată, PPMT doreşte "renunţarea la impozitarea firmelor mari direct la bugetul central", astfel încât "firmele mari să plătească impozite la locul desfăşurării activităţii", iar "distribuirea impozitului pe profit să aibă loc după un algoritm 30-30-30-10". "Acest lucru înseamnă în varianta propusă de PPMT: 30% să rămână la nivelul local (consiliul local unde se produce impozitarea), 30% la nivel regional (consiliul Judeţean), 30% la bugetul de stat (trezorerie), 10% fond de solidaritate (gestionat şi distribuit de reprezentanţii judeţelor)".

În agricultură, PPMT propune "crearea unui fond special pentru ajutorarea micilor fermieri (până la 10 hectare şi/sau până la 10 bovine) de cel puţin 500 milioane euro anual, în special pentru sprijinirea resurselor proprii în procesul de atragere a fondurilor europene". "Agricultorii mari se mai descurcă în atragerea de fonduri europene, dar cei mici nu au resurse şi trebuie să ia credite de la bănci, care îi storc cu dobânzile", a argumentat vicepreşedintele PPMT în conferinţa de presă.

De asemenea, conducerea acestei formaţiuni propune "sprijinirea IMM-urilor prin reducerea taxelor şi impozitelor", "reducerea TVA la 19%" şi "folosirea resurselor bugetare în principal pentru investiţii, creând locuri de muncă şi încasări mai mari la bugetul de stat şi bugetele locale, garantând ca cel puţin 15% din veniturile bugetului de stat să fie direcţionate către investiţii".

În fine, ultima propunere vizează alcătuirea unor "reguli simple, stricte şi transparente pentru achiziţiile publice, o modalitate eficientă în lupta împotriva corupţiei generalizate".

"Tot ceea ce am cerut prin scrisoarea trimisă domnului preşedinte ales Klaus Iohannis este pentru întreaga societate din România, pentru că şi noi suntem la fel de săraci ca prietenii noştri români", a spus în conferinţa de presă vicepreşedintele PPMT Zatyko Gyula.

Acesta a adăugat că "preşedintele ştim că nu este un actor politic, ci poate să facă doar un lobby pe lângă actorii politici", cu speranţa că Guvernul şi Parlamentul vor putea fi influenţate de preşedinte în sensul adoptării măcar a unei părţi din cele 12 propuneri formulate de PPMT. "Eu sper că începem să intrăm într-o perioadă de normalitate, iar normalitatea este caracterizată şi prin dialog. Nu ştiu cine va face în faţa organelor competente aceste propuneri, dar şi dacă numai două dintre ele ar fi adoptate ar fi pentru noi un pas înainte", a mai spus vicepreşedintele PPMT.

Conferinţa de presă de marţi a PPMT s-a desfăşurat în noul sediu al organizaţiei judeţene, aflat pe strada Republicii nr. 45, într-o casă construită la începutul secolului XX şi renovată somptuos, cu respectarea înfăţişării originale a interiorului imobilului. Acesta are încăperi mari şi luminoase, stucaturi şi tâmplăria originală, precum şi o sobă cu decoraţiuni.