"După ce la sfârşitul lunii iunie am organizat şi desfăşurat Festivalul Zilele Sfântului Ladislau în foarte bune condiţii, apreciate şi de presa maghiară, şi de presa română, şi la care au participat 30.000 de oameni, maghiari şi români, ne-am gândit să depunem la OSIM o cerere de înregistrare a brandului acestuia - denumire, logo, culori - pentru că vrem să continuăm şi anul viitor acest festival. De curiozitate, i-am cerut unui prieten să verifice la OSIM dacă a mai depus cineva vreo solicitare, şi aşa am aflat, cu stupoare, că pe 29 mai UDMR a depus o cerere pentru înregistrarea drepturilor de autor asupra brandului Festivalului", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele PPMT Bihor, Zatyko Gyula.

Hoţul Szabo Odon

Amintind că organizarea Festivalului fusese anunţată de PPMT încă din 15 aprilie printr-o conferinţă de presă organizată în faţa statuii Sfântului Ladislau din curtea Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei, şi că organizatorii deţin numeroase alte dovezi care atestă "paternitatea" organizării Festivalului, Zatyko a afirmat că deputatul UDMR Bihor Szabo Odon a motivat cererea depusă la OSIM pentru înregistrarea dreptului de proprietatea asupra brandului şi logo-ului ca fiind determinată de dorinţa UDMR de a oferi după înregistrare acest brand Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei, fapt pe care liderul PPMT Bihor nu îl crede.

"Pur şi simplu (n.r. - deputatul Szabo Odon) vrea să ne fure munca noastră. Acesta-i furt! Domnul Szabo Odon spune că denumirea de Sfântul Ladislau nu poate s-o folosească decât Biserica Romano-Catolică, şi că ei (n.r. - UDMR) au vrut să obţină marca pentru ca s-o predea apoi la Episcopie. Asta-i numai o scuză penibilă, care să justifice gestul UDMR", a spus preşedintele PPMT Bihor.

Zatyko a afirmat, referitor la presupusul interes al Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei privind brandul "Festivalul Zilele Sfântului Ladislau", că înainte de a începe demersurile pentru organizarea acestuia a discutat cu episcopul Bocskei Laszlo, care l-a asigurat pe de o parte că Biserica nu este interesată de acest Festival, iar pe de altă parte că urează succes organizatorilor. "Noi încă dinainte am discutat cu domnul episcop Bocskei şi mi-a spus că Biserica nu doreşte să participe la Festival şi că nu este interesată de cultul Sfântului Ladislau decât din punct de vedere religios, nu şi cultural sau divertisment, şi ne-a urat succes în organizarea Festivalului", a relatat preşedintele PPMT Bihor.

Revenind la încercarea deputatului UDMR Szabo Odon de a justifica tentativa Uniunii de a avea drepturi de autor asupra Festivalului Sfântul Ladislau, Zatyko a afirmat că parlamentarul a încălcat două porunci. "Porunca a şaptea spune "Să nu furi!", iar porunca a opta "Să nu minţi!". Domnul Szabo umblă destul de mult la biserică, dar nu se vede!", a spus liderul PPMT.

Şmecheria UDMR

Zatyko a catalogat fapta deputatului UDMR ca fiind "un lucru foarte murdar" şi a afirmat că îi este ruşine că este maghiar la fel ca Szabo Odon. "Mi-e şi ruşine că-s maghiar. Sau de fapt că el este maghiar. Dar nu suntem toţi la fel...", a spus Zatyko.

Reprezentantul PPMT Bihor a afirmat, de asemenea, că este "dezamăgit" că deputatul UDMR "dă o coloratură politică Festivalului Sfântul Ladislau, în condiţiile în care noi (n.r. - liderii PPMT), deşi ne-am implicat ca persoane fizice în organizarea acestuia, nu am menţionat niciodată calitatea noastră politică, pentru că am vrut ca festivalul să fie al tuturor orădenilor, inclusiv al românilor, indiferent de religie şi de coloratură politică".

În opinia lui Zatyko, "UDMR Bihor se împăunează cu penele altora" şi încearcă să "fure" drepturile de autor asupra Festivalului Sfântului Ladislau fie pentru ca următoarea ediţie să o organizeze Uniunea, fie pentru ca, dacă ea va fi organizată de aceleaşi asociaţii apropiate PPMT, UDMR să le pretindă acestora despăgubiri. "Nici nu mă gândesc ce ar fi făcut domnul deputat Szabo Odon dacă ar fi primit aprobarea OSIM pentru UDMR. Noi am fi făcut anul viitor festivalul fără să ştim şi ne-ar fi cerut daune, sau ar fi făcut ei festivalul mai devreme decât noi şi nici nu ar mai fi ştiut lumea cine a fost iniţiatorul", a spus liderul PPMT.

Fără politică

Zatyko a declarat, de asemenea, că întrucât legea permite contestarea în timp de două luni a cererilor depuse la OSIM, organizatorii Festivalului Zilele Sfântului Ladislau, prin Asociaţia Szent Laszlo (n.r. - Sfântul Ladislau) vor face o contestaţie, chiar dacă OSIM este condus de Varga Gabor, fost deputat UDMR Bihor: "Am găsit un specialist care adună argumentele noastre, şi avem foarte multe, de la articole de presă până la filmări care dovedesc că noi am fost primii care am folosit denumirea şi logo-ul pe care domnul Szabo le doreşte proprietatea UDMR. Sunt convins că vom putea dovedi dreptatea noastră".

Concomitent, a spus Zatyko, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost înştiinţat despre tentativa de "furt" comisă de deputatul UDMR Bihor. "Noi azi i-am trimis domnului Kelemen Hunor o scrisoare deschisă şi vrem să vedem ce atitudine ia faţă de un membru UDMR care fură. Acceptă, nu acceptă?", a spus liderul PPMT Bihor.

"Acest comportament imoral al UDMR e jignitor la adresa oricărui maghiar cu bun simţ şi mai ales la adresa celor peste 100 de voluntari implicaţi în organizarea Festivalului. Spre liniştirea tuturor, afirmăm: vom apăra cu orice preţ aspectul nepătat de politic al manifestării noastre. Încercăm cu toate forţele noastre să împiedicăm ca zona politică să se extindă peste Zilele Sfântului Ladislau, eveniment care a fost unul de succes tocmai pentru că a descoperit lacunele Festum Varadinum, şir de evenimente organizat exclusiv de UDMR sau de organizaţii subordonate acesteia, şi pentru că a avut curajul să viseze la ceva măreţ", a mai spus Zatyko.

Monopol UDMR

PPMT şi UDMR nu se află la primul conflict deschis în Bihor. După ce anul trecut popularii maghiari au depus la Primăria Oradea o cerere pentru a putea organiza pe 15 martie sărbătorirea Zilei Maghiarimii de pretutindeni în aceleaşi locuri şi la aceleaşi ore la care în trecut asemenea manifestări erau organizate de UDMR, anul acesta ei au acuzat reprezentanţii UDMR că, în colaborare cu funcţionari din Primărie, au manipulat registrul de evidenţă al cererilor depuse la municipalitate.

Concret, deşi în prima zi lucrătoare a anului, la prima oră, reprezentanţii PPMT au vrut să înregistreze la Primărie o cerere în acest sens, au constatat că încă înainte de începerea programului de lucru fusese înregistrată, cu numărul 1/2013, o solicitare similară a UDMR Bihor, deşi municipalitatea orădeană nu permite înregistrarea unei cereri dintr-un an pe altul.