Alături de patru dintre cei 11 candidaţi la Consiliul Local Oradea, Zatyko Gyula, preşedintele regiunii Partium a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), dar şi candidat la Primăria municipiului, şi-a lansat, marţi, programul electoral al organizaţiei, sub sloganul "Oradea, oraşul în care îţi place să trăieşti".

Deşi lansarea s-a vrut într-o conferinţă de presă, la întâlnirea programată a fost prezent doar BIHOREANUL, problemă care nu i-a oprit, însă, pe reprezentanţii partidului să-şi prezinte în detaliu proiectele, despre care susţin că sunt "cu bătaie lungă, nu pentru 4 ani".

"Noi propunem un program care să schimbe în bine oraşul acesta, iar asta pe mai multe planuri, transport, sănătate, infrastructură, turism, cultură, ecologie", a explicat Zatyko.

Structurat pe 13 capitole, programul este rezultatul unui sondaj de opinie realizat de voluntarii partidului pe un eşantion de 4.000 de orădeni. "Voluntarii au străbătut toate cartierele şi au discutat cu orădenii. Fiecare cetăţean a putut să completeze un pliant cu cinci probleme pe care le vrea rezolvate ori cu idei pe care le are pentru bunul mers al oraşului. Am inventariat toate propunerile şi pe cele mai arzătoare le-am cuprins în programul nostru", a spus liderul PPMT.

Potrivit lui Zatyko, organizaţia are unele propuneri special gândite pentru minoritatea maghiară, cum ar fi înfiinţarea unui muzeu judeţean, a unei biblioteci şi a unui centru cultural maghiar în Oradea, dar şi sprijinirea înfiinţării unei facultăţi tehnice în limba maghiară. Pe de altă parte, însă, potrivit liderului PPMT, 90% din propuneri sunt "pentru toţi orădenii".

Unele dintre ideile prezentate apar şi în ofertele electorale ale altor candidaţi, ca de pildă utilizarea energiilor alternative pentru încălzirea oraşului, cum ar fi apa geotermală, atragerea investitorilor prin facilităţi fiscale.

"Trebuie gândită o politică pentru acest oraş, încotro vrem să-l îndreptăm, să căutăm noi investitori dar şi unele programe pentru dezvoltarea turismului. Să înfiinţăm un festival al nostru, altul decât Toamna orădeană, unul care să se desfăşoare vara şi să atragă turişti. Budapesta are "Insula", Târgu Mureş "Peninsula". Putem să gândim şi noi astfel de programe, care în 4-5 ani să devină o atracţie a oraşului", a explicat Zatyko.

Programul conţine, însă şi idei noi, cum ar fi refacerea Planului Urbanistic Zonal al Oradiei, completarea şi realizarea unor unor rute ocolitoare pentru decongestionarea traficului.

"Ne gândim să propunem realizarea unei centuri care să ocolească inclusiv comuna Oşorhei, pentru decongestionarea Căii Clujului. În plus, avem intenţia să promovăm un proiect vechi din 1940, dar adaptat situaţiei actuale. Este vorba despre mutarea circulaţiei feroviare în afara oraşului şi construirea unei Gări CFR noi lângă Aeroport. Totodată, noi propunem realizarea unor linii de tramvai până la Aeroport. Ar fi o soluţie ecologică şi un transport în comun sigur", a declarat Csomortanyi Istvan, secretarul general al PPMT şi candidat la Consiliul Local.

Medicul Balogh Arpad, un alt candidat la Consiliul Local al municipiului, intenţionează să propună ca administraţia locală să finanţeze medicii de familie din oraş în programe de monitorizare ale bolnavilor cronici, programe de prevenire a unor boli grave dar şi de educaţie sanitară. "80% din problemele medicale se pot rezolva prin prevenţie. Însă ca medic, vă pot spune că vitamina C a domnului Cseke nu are niciun efect", a mai arătat Balogh.