Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi-a desemnat capetele de afiş pentru alegerile locale. Zatyko Gyula, preşedintele organizaţiei Partium, şi liderul filialei bihorene, Csomortanyi Istvan, au fost nominalizaţi de organizaţia municipală să candideze în iunie pentru fotoliul de primar de Oradea, respectiv pentru primul pe lista partidului pentru un loc în Consiliul Judeţean Bihor.

"Cele două candidaturi mai trebuie aprobate de organizaţia judeţeană, dar nu cred că vor fi probleme în validarea lor", a declarat Csomortanyi Istvan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Salarii mai mari, impozite mai mici

Cei doi candidaţi ai PPMT îşi vor axa discursul electoral pe creşterea veniturilor populaţiai, scăderea cheltuielilor cu fiscalitatea şi utilităţile şi protejarea drepturilor minorităţii maghiare.

"Dacă ne referim la nivelul de trai, trebuie să luăm în seamă încasările populaţiei, care se confruntă cu salarii mici şi plăţile pe care le face, iar în Oradea vorbim de un nivel de impozitare excesiv de mare", a spus Zatyko.

Potrivit candidatului PPMT pentru funcţia de primar al Oradiei, municipiul a pierdut în ultimul deceniu 20.000 de orădeni. "Salariile mici şi impozitele mari au făcut ca tinerii să se ducă în vest sau să rămână în Cluj sau Timişoara, unde şi-au făcut studiile". Zatyko a afirmat că soluţia ieşirii din criză o costituie încurajarea acelor companiilor care asigură salarii mai mari şi diminuarea fiscalităţii.

"Să înceteze cu minciunile"

Liderul PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, spune că această problema fiscalităţii excesive apare în toate localităţile importante. Reprezentantul popularilor maghiari a arătat că primari din judeţ, cum ar fi Torok Laszlo din Salonta şi Nyako Jozsef din Valea lui Mihai, adună semnături pentru scăderea impozitelor locale în condiţiile în care tocmai ei au fost cei care au cerut majorarea acestora.

"Le cerem primarilor Torok din Salonta şi Nyako din Valea lui Mihai să înceteze cu minciunile. Ei au fost cei care au stabilit impozitele pe 2016 la sfârşitul anului trecut, să nu dea vina pe pe codul fiscal. Ştim foarte bine că în anii trecuţi au cheltuit o groază de bani iar acum trebuie să aibă de unde să îi acopere", a acuzat pepemetistul.

O problemă artificială...

În ceea ce priveşte drepturile minorităţii maghiare, Csomortanyi a atacat propunerea legislativă a deputatului Bogdan Diaconu, adoptată tacit de Camera Deputaţilor, care interzice folosirea limbii materne în relaţie cu instituţiile autorităţilor locale şi inscripţionarea bilingvă a locurilor publice.

Liderul popularilor maghiari bihoreni spune că norma contravine Legii 33 din 1995 privind convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, Legii 113 din 1996 reprezentând tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate cu Ungaria şi Legii 282 din 2007 privind carta europeană a limbilor regionale sau minoritare.

"Este foarte ruşinos că avem o serie de deputaţi din Bihor şi niciunul nu a avut un cuvânt de spus. Trebuia sesizată Curtea Constituţională. Singurul noroc este că va urma şi o dezbatere în Senat", a spus Csomortanyi.

Reprezentanţii PPMT sunt de părere că propunerea deputatului Diaconu a trecut atât de uşor prin Camera Deputaţilor pentru că "are scopul tactic destul de bine conturat" de a crea artificial o problemă pe care liderii politici să o poată înlătura ulterior pentru a-şi face imagine.