Cu toate că furtuna care a făcut ravagii duminică în vestul României a fost, inclusiv în judeţul Bihor, a fost cea mai violentă din ultimele decenii, bihorenii care speră să primească despăgubiri din partea Guvernului ar trebui să nu se amăgească.

Acesta este mesajul transmis de prefectul Ioan Mihaiu, care anunţă că instituţia pe care o conduce evaluează strict pagubele înregistrate de instituţiile publice, nu şi de persoanele fizice. „Conform legislaţiei în vigoare, nu se pot face despăgubiri pentru persoane fizice decât în anumite condiţii, dar trebuie să precizăm că Guvernul nu a mai acordat despăgubiri în Bihor din anul 2004, pentru că există legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor”, a declarat BIHOREANULUI prefectul Ioan Mihaiu.

De altfel, Mihaiu precizează că începând de marţi dimineaţă s-au deplasat spre cele aproape 40 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ puternic afectate de furtună două comisii ale Prefecturii, a căror sarcină este să inventarieze în exclusivitate daunele suferite de instituţiile publice.

„Prima urgenţă este să vedem ce pagube sunt la şcoli, la drumuri naţionale, judeţene şi comunale. Părerea mea este că pentru UAT-uri se vor acorda despăgubiri. În ce priveşte persoanele fizice, nu facem nicio evaluare. Numai dacă s-ar lua o decizie în Guvern în acest sens, dar ar fi foarte complicat, tocmai pentru că legea obligă persoanele fizice să-şi asigure locuinţele”, a explicat prefectul.

În Bihor, numărul locuinţelor afectate în mai mare sau mai mică măsură de furtuna izbucnită duminică este, potrivit lui Mihaiu, de ordinul sutelor.

Precizările reprezentantului Guvernului survin la o zi după ce oficialii Polului de Asigurare Împotriva Dezastrelor au atras atenţia că fenomenele meteo extreme de duminică „sunt una dintre cele mai mari dovezi că locuinţele din România au nevoie de protecţie prin asigurare”, după cum s-a exprimat directorul general al PAID, Nicoleta Radu.

Asigurarea obligatorie a locuinţei a fost introdusă prin lege din anul 2008, când a luat fiinţă şi PAID România prin asocierea a 12 companii de asigurări. Potrivit legii, poliţa de asigurare obligatorie acoperă contravaloarea pagubelor produse în urma unor fenomene meteo precum cutremurele, inundaţiile şi alunecările de teren. Pentru o poliţă de 10 euro pe an, de pildă, este acoperită o daună de 10.000 de euro, iar pentru una de 20 de euro pe an o pagubă de 20.000 de euro.