Arăta ca după dezastru. Zeci de peşti morţi au fost adunaţi miercuri de angajaţii firmei Adenandra din lacul amenajat în Parcul Salca din cartierul Nufărul.

Firma, care are parcul în grijă, a intervenit la sesizările orădenilor din zonă care au reclamat la începutul săptămânii că pe marginea luciului de apă plutesc hoituri de peşti, mulţi sfârtecaţi sau fără coadă, iar canicula accelerează procesul de putrefacţie a acestora.

Angajaţii Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei au verificat situaţia la faţa locului fără a ajunge însă la o concluzie cu privire la cauzele incidentului.

"Primăria a sesizat Compania de Apă Oradea să repare pompa de recirculare a apei din lac, pentru că era defectă. În cursul zilei de joi angajaţii firmei lucrau la repornirea instalaţiei", a declarat Mirela Macra, consilier în cadrul Biroului de comunicare al Primăriei.

Deşi, în condiţiei caniculei din ultimele zile, este foarte probabil ca peştii să fi murit sufocaţi din cauza lipsei de aeraj a apei, reprezentanţii municipalităţii nu exclud varianta ca aceştia să fi fost ucişi de un prădător.

"Mulţi peşti au fost găsiţi spintecaţi, fără coadă, sau mâncaţi pe jumătate. Nu este exclus să fi fost ucişi de o vidră, care dacă găseşte o baltă face ravagii, sau să existe între ei un peşte răpitor", a declarat Macra.

La fel, există posibilitatea, mult mai credibilă, ca peştii să fi murit sufocaţi şi să fi fost ulterior mâncaţi de păsările de pe lac.

Lacul din parcul Salca, inaugurat în 2014, are o suprafaţă de 34.100 metri pătraţi. În luciul de apă pe lângă plante acvatice şi nuferi trăiesc specii de peşti precum crapul Koi şi caras, dar şi broaşte ţestoase.