Recent dezvăluita poveste a chelneriţei pricopsite ca inginer hidrotehnician la Iaşi fără a fi capabilă să deosebească malul stâng de cel drept al unui curs de apă a scos în evidenţă efectele politizării extreme a instituţiilor, chiar şi a celor tehnice. La fel, astă-toamnă, şi cuvintele unui inginer din Mureş presat să se dea la o parte pentru ca pe postul său să fie plantat un politruc: "Copile, nu te pune cu partidul, că te face praf! Aşa sunt vremurile...".

BIHOREANUL vă oferă, însă, o imagine mult mai cuprinzătoare, cu exemple din belşug, a felului în care Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a devenit feuda directorilor politici, care de peste un deceniu umplu organigramele cu fiice, gineri, nepoate, veri, fraţi, fini, tovarăşi de partid şi "gagici". Căci are balta peşte, iar criticile, la fel ca apele, trec, pe când profitorii rămân cu funcţiile. Şi cu banii...

Lanţul slăbiciunilor

Ani întregi, BIHOREANUL a dezvăluit cum a fost folosit patrimoniul ABA Crişuri după bunul plac de şefii instituţiei, bugetele pentru sporirea averilor, clădirile pentru chefuri, maşinile pentru plimbarea mahărilor, amantelor şi pentru satisfacerea sarcinilor de partid, iar statele de funcţii umflate cu clientelă personală şi de partid.

Parazitarea, de fapt, este lege în ABA Crişuri, ca în toată Administraţia Naţională Apele Române: directorii ANAR sunt numiţi de miniştrii Mediului sau Apelor, la rându-le numesc directorii generali ai celor 11 Administraţii Bazinale din ţară şi pe adjuncţii propuşi de aceştia, un cerc vicios legiferat prin HG 1176/2005 privind organizarea şi funcţionarea ANAR.

Primul director politic în fruntea ABA Crişuri, care atunci se numea Direcţia de Ape Crişuri, a fost, în guvernarea Năstase (2000-2004), Mitruţ Ţenţiş, urmat pentru scurt timp de un alt PSD-ist, Viorel Iuhas, fost viceprimar al Beiuşului, condamnat în 2016, împreună cu fostul primar Silviu Odobasianu, la 3 ani şi 10 luni închisoare pentru plata a 4,9 milioane lei pentru lucrări de apă şi canalizare executate de o firmă doar pe hârtie. Din epoca Iuhas, specialiştii ABA Crişuri încă îşi amintesc de plantarea ca director adjunct a unui tovarăş de partid, Teodor Ferician, fără nicio tangenţă cu construcţiile hidrotehnice.

"Familistul" Oprean 

În guvernarea Tăriceanu, director general al ABA Crişuri a fost uns Ioan Oprean (2005-2008), pe atunci PNL-ist, acum director tehnic, după ce a trecut la ALDE şi apoi la Pro România.

Frustraţi de burduşirea schemei de personal cu favoriţii directorilor, care le blochează şansele de promovare, specialişti din instituţie au dezvăluit BIHOREANULUI o încrengătură clientelară ajunsă la cote incredibile. Bineînţeles, sub protecţia anonimatului, căci angajările şi afacerile sunt subiecte tabu. "Dacă dai din casă, devii un renegat. Nu mai vorbeşte nimeni cu tine şi eşti hărţuit până îţi dai demisia", explică una dintre surse. Oamenii sunt frustraţi că pe aproape toate posturile de conducere, de la şefia Formaţiilor (structuri locale ce întreţin, repară şi exploatează amenajările hidrotehnice) până la cea a Sistemelor (ce însumează formaţiile pe bazine hidrografice) sunt numai profitori de tip PCR - pile, cunoştinţe, relaţii.

Potrivit surselor, Oprean şi-a făcut nora, pe Daniela Oprean, secretară, promovând-o ulterior ca inginer după ce a absolvit o facultate la "fără frecvenţă". Tot el şi-a pus fratele, pe Dan Oprean, şef la Formaţia Salonta, pe verişoara Adriana Oprean la Compartimentul Personal, iar pe un nepot al amantei l-a rezolvat, galant, cu un post la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bihor. Metoda folosită e deja clasică: detaşări din firme private şi apoi înşurubarea definitivă pe funcţii prin concursuri cu dedicaţie.

Şi neamuri, şi de la partid

Dacă Ţenţiş şi Iuhas au adus în ABA tovarăşi de partid şi Oprean rude, succesorul acestuia, Pásztor Sándor (2010-2012), s-a îngrijit şi de familie, şi de oamenii UDMR. Ajuns director general după ce anterior condusese sucursala judeţeană a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Pásztor a adus de la ANIF 40 de subalterni credincioşi, ca de pildă Adrian Ardelean, pus la Serviciul Investiţii, Traian Tomescu, făcut şef la Formaţia Salonta, şoferii Adrian Şinca, Vasile Isai etc. Pe acesta din urmă l-a dus cu sine, între 2016-2020, şi la Consiliul Judeţean, pentru ca apoi să-l transfere din nou la ABA Crişuri. Fiindcă bărbatul e fidel şi nu povesteşte nimănui pe unde îl duce, cu cine se întâlneşte şi de ce, Pásztor i-a răsplătit şi soţia, pe Leontina Isai, cu un post de laborantă.

Pe o verişoară, Sztolner Sara, a pus-o la Serviciul de Achiziţii, iar pe o rudă a nevestei originară din zona Huedinului, Tamas Tibor, la Formaţia din localitate. Pe un amic, Fodor Carol, l-a făcut şef Sistem la Săcueni, pe fiica acestuia a angajat-o la SGA Bihor, iar şef la Formaţia Marghita pe fiul unui coleg, Gozmar Lorand. UDMR-istul n-a uitat nici de obligaţiile de partid, rezolvându-i, de pildă, pe fiul primarului din Sâniob, Molnar Jozsef, şi pe fiul viceprimarului, Zatyko Adalbert, ca agenţi hidrotehnici.

"Republica Autonomă Maghiară"

Ca să "facă loc", Pásztor a umflat organigrama. "ABA Crişuri avea trei Sisteme, pe Crişul Repede, Crişul Negru şi Barcău, dar el a înfiinţat încă două, Sistemul Săcueni şi Sistemul Colector pentru canalul Tărian-Ant", spun sursele. UDMR-istul a monopolizat zona de nord a judeţului, peste care alţi directori nu se "bagă". "De la Paleu la Valea lui Mihai, unde a angajat de la simplu agent hidrotehnic până la şefi de formaţii şi de sistem, nu mişcă nimic fără el. Noi am numit zona Republica Autonomă Maghiară", spune un angajat ABA.

În 2014, când a fost promovat secretar de stat în Ministerul Mediului, şi în 2016-2020, cât a fost preşedintele CJ Bihor, Pásztor şi-a blocat un post de director tehnic, ţinut ocupat de Imre Istvan, adus de la şefia Sistemului Salonta, şi pe a cărei nevastă, Iudit, a transferat-o de la Primăria Oşorhei în ABA ca şefă a Serviciului Patrimoniu. Astă-toamnă, când Pásztor şi-a reluat funcţia, Imre a revenit pe postul deţinut anterior, dar pentru că în scurt timp a decedat, directorul a "consolat-o" pe văduvă dându-i funcţia răposatului soţ, de şef Sistem.

"Accidentul" Voloşeniuc

Următorul director general al ABA Crişuri a fost, până în 2014, PNL-istul Dumitru Voloşeniuc, care şi-a angajat fratele, pe Dragoş Voloşeniuc, la şefia Formaţiei Aleşd, iar pe secretara de la CJ Bihor, unde fusese vicepreşedinte, Corina Carţiş, a mutat-o la Ape. Ulterior, femeia a fost hărţuită de succesorul Dorel Dume până când, disperată, şi-a dat demisia.

Voloşeniuc l-a angajat la ABA, ca magazioner, şi pe un prieten, Darius Jurcuţ, şi acesta forţat de Dume să plece. "La sfârşitul anului trecut, Dume l-a acuzat că ar fi furat o pompă", spun sursele. Cadavrul său a fost descoperit recent în apele Crişului Repede, după ce omul fusese dat dispărut de familie şi Poliţie. Foştii săi colegi se declară convinşi că e vorba de o sinucidere determinată de tracasările de la serviciu.

Voloşeniuc a fost singurul şef ABA Crişuri care s-a ales cu o condamnare penală, dar nu pentru că fratele Dragoş culegea în numele său şpăgi de la persoane interesate să fie angajate, nici pentru că autocarul echipei sale de fotbal, Sporting Lugaşu de Jos, era alimentat cu motorină de la instituţie ori pentru cazarea unor fotbalişti în imobile ale acesteia, cum a dezvăluit BIHOREANUL. În 2017, PNL-istul a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru că în funcţia anterioară, de vicepreşedinte CJ, desfăşurase activităţi comerciale incompatibile cu funcţia, continuând să-şi conducă firma de televiziune prin cablu.

Campionul Dume

Cel mai prolific angajator a fost PSD-istul Dorel Dume (2014-2020). Fost electrician la Priza de Apă Oradea până în 2001 şi şef Formaţie Oradea până în 2005, când era membru PDL şi partidul l-a făcut director tehnic Exploatare fiindcă între timp absolvise o facultate, Dume e singurul care a ocupat funcţia printr-un concurs, evident, anume organizat. În cei 4 ani de "domnie", spun sursele, a adus în ABA peste 100 de pile, începând cu veri, fini şi "gagici" şi, culmea, după încheierea guvernării PSD, a cedat de "bună voie" postul de director general, mulţumindu-se cu cel de şef al SGA Bihor, pe care îl deţine şi în prezent, sub liberali.

Pe doi veri, Mircea şi Viorel Dume, i-a făcut şoferi la SGA, pe un fin, Daniel Pop, tot şofer, la fel şi pe fratele celui din urmă, Călin Pop. Pe alţi doi fini, Adrian şi Adina Dumea, i-a pus la Investiţii şi la Personal, pe favorita Ioana Socaciu a detaşat-o de la o firmă privată la şefia Serviciului Personal, pe un alt fin, Dorin Şerfezi, inginer agricol, l-a pus şef la Serviciul Urmărirea Comportării Construcţiilor, iar pe sora acestuia, Carmen Negrean, la Serviciul Achiziţii. Pe un alt fin, Sebastian Bura, l-a făcut şef Formaţie, iar pe o fină, Simona Fanea, şefă la Investiţii. Pe o nepoată, Alina Sabău, Dume a pus-o şefă peste Serviciul de Apărare la acumularea Dobreşti, pe un nepot, Casian Bălăşoiu, gestionar la SGA, iar pe un amic care închiriase de la ABA lacul de la Paleu, Dan Privanţu, l-a făcut auditor.

Amici şi tovarăşi

Dume s-a pus bine şi cu ofiţeri de Poliţie, angajând-o pe nevasta lui Mihai Ogbarschi, Adriana, şefă la Contractări, pe soţia lui Ionuţ Andrişca de la Poliţia Economică, Simona, şefă la Serviciul Fonduri Europene, iar pe fratele acesteia, Florin Madaş, la Achiziţii.

Pe Laura Stanciu, soţia fostului şef al Direcţiei Regionale Antifraudă, Mihai Stanciu, şi fină a fostului vameş Dan Pereş, care execută lucrări la cantoane ABA, a făcut-o secretară, pe fostul director adjunct al fabricii de zahăr, Liviu Ursuţ, l-a pus la Inspecţia de Ape, chit că acesta deţinea şi o firmă de transport care căra materiale din balastiere pe care tot el le inspecta, iar pe un fost coleg de armată, Radu Popa, normator de consumuri combustibili. Pe un alt prieten, Dan Cepraga, l-a adus tot dintr-o firmă privată şi l-a făcut şef Formaţie Oradea.

Dume a oploşit şi o grămadă de pile de partid: fiul fostului subprefect Alexandru Retegan, Ionuţ (la Inspecţia de Ape), verişoara fostului primar din Remetea, Adrian Ştefănică, Daniela Costea, ginerele fostului director Viorel Iuhas, Răzvan Mohuţ (şef Achiziţii la SGA), fiul primăriţei din Sâmbăta, Călin Laza (şef Formaţie), fiul primarului din Căpâlna, Alexandru Vid (inspector de Ape), fiul edilului din Ineu, Alin Togor (tot la Inspecţie).

Pe colegul Florian Oros, care în 2014 l-a urmat din PDL în PSD, Dume l-a făcut şef SGA Bihor, fără nicio experienţă în Ape (a fost director al fabricii de sticlă Pădurea Neagră), pe fiica acestuia, Raluca Crişan - juristă, iar pe ginerele Gabriel Crişan - şef Formaţie Aleşd.

Cea mai excentrică angajare, dezvăluită de BIHOREANUL, a fost a unui lăutar, Carol Lascu, pus în acte agent hidrotehnic, în realitate folosit la chefurile de la cantoanele de protocol. La fel ca Pásztor, şi Dume a fost promovat la Bucureşti, în ianuarie 2018, ca director general adjunct al ANAR, punându-şi un coleg din PSD să-i ţină locul ocupat, pe Sorin Guler. Dar, dacă la întoarcere UDMR-istul s-a purtat elegant cu înlocuitorul, Dume şi-a bătut joc de Guler, retrogradându-l ca simplu inspector, pentru a da funcţia de director tehnic Investiţii unei alte colege din PSD, "paralele" cu sistemul, Valentina Ţoţa, fost agent de asigurări în Ştei şi, o scurtă vreme, directoare la Întreprinderea Minieră Băiţa.

Pentru că, bineînţeles, Apele "înghit" orice, "spală" totul şi "califică" orice incompetent...


"Nu am făcut niciun fel de inventar privind personalul angajat de predecesorii mei, nici nu era atributul meu"

Ionel Avrigeanu, actualul director PNL-ist al ABA Crişuri, numit în februarie 2020, prin delegare, şi cu mandat înnoit trimestrial, nu pare deranjat că păstoreşte o instituţie marcată de nepotisme


O URIAŞĂ SINECURĂ
Cum se fac banii din Ape

De-a lungul anilor, BIHOREANUL a arătat cum profită şefii ABA Crişuri de resursele instituţiei. Oamenii din sistem spun că şpăgile se fac la angajări (în funcţie de salariile ce pornesc de la 2.300 lei pentru muncitorii necalificaţi şi bat spre 10.000 lei pentru cei cu studii superioare şi cu funcţii), de sărbători, la aniversări şi avansări, din închirierea "la negru" a utilajelor, dijmuirea consumurilor de motorină, închirierea/concesionarea unor terenuri şi, evident, din achiziţii.

Tot PSD-istul Dorel Dume pare a fi nr. 1 şi la acestea. Aşa cum a mai scris BIHOREANUL, sub conducerea sa, ABA Crişuri a achiziţionat o barcă de lux folosită şi zeci de maşini pentru tot felul de şefi, una dintre ele fiind surprinsă cărând materiale electorale la sediul PSD Bihor în campania pentru prezidenţiale din 2019. Dume a dispus renovarea unor cantoane de protocol, precum cele din Moneasa şi Băile Felix (foto), transformându-l pe cel din Parhida în fermă zootehnică, unde agentul hidrotehnic îi creşte oi. Sub şefia sa, ABA Crişuri a închiriat diguri unor ciobani din Bihor şi Arad, deşi păşunatul este interzis pe ele. Cea mai flagrantă neregulă este, însă, înfiinţarea de către acelaşi Dume a unei firme, Gold Deraclean, pusă pe numele unui pensionar şi conectată la bugetul instituţiei, care a cumpărat de la ea, vreme de trei ani, de la oale (de la 600 lei bucata în sus) până la televizoare. Afacerea este investigată de DNA, după dezvăluirile din BIHOREANUL.

Nici ceilalţi directori nu au ezitat să profite de funcţii. Ioan Oprean, spun sursele BIHOREANULUI, ar fi închiriat un canton pe firma unui apropiat, iar Pásztor Sándor tocmai se pregăteşte să promoveze un proiect de "investiţii" pentru construirea unui canton totalmente inutil, pe malul unui lac concesionat de ABA, la fel ca toate celelalte, cu un deceniu în urmă, dar unde UDMR-istul merge des la pescuit.

VEZI MAI JOS VIDEO-REPORTAJELE REALIZATE DE RECORDER DESPRE ANGAJĂRILE PE PILE DIN CADRUL APELOR ROMÂNE!