Doi tineri "de familie bună" au fost arestaţi pe 19 februarie, după ce cu o seară înainte au încercat să vândă unui poliţist sub acoperire 30 de pliculeţe cu "Special Gold", un drog sintetic interzis de lege.

Sergiu Diaconescu, fiul unui patron de local din Rogerius, şi Adrian Bot, odrasla unui ofiţer MApN în rezervă, nu fuseseră însă singuri în combinaţie. Printre cei cinci băieţi puşi sub învinuirea de trafic de droguri de mare risc s-a numărat şi Sebastian Lung, fiul colonelului Petru Lung, adjunctul inspectorului-şef al Jandarmeriei Bihor, care s-a jurat că singura sa implicare a fost să stea "de şase" în timpul tranzacţiei.

Săptămâna trecută, la capătul anchetei, poliţiştii au anunţat trimiterea în judecată a patru din cei cinci tineri implicaţi în afacere. Între ei, şi Lung junior. Investigaţia a demonstrat că tânărul a avut un rol mult mai important: fusese chiar sursa drogurilor interceptate. Şmecher, băiatul a vrut chiar să-l şmenuiască şi pe poliţistul sub acoperire care îi devenise client...

Bişniţari de "Special"

Acţiunea din februarie a poliţiştilor antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea a fost premieră naţională, fiind prima captură de traficanţi de substanţe etnobotanice declarate droguri de mare risc printr-o Ordonanţă de Guvern ce abia fusese adoptată cu trei zile mai devreme. Flagrantul a avut loc în parcarea pizzeriei Master, lângă Liceul Lucian Blaga din Rogerius. Poliţiştii au aşteptat până când un investigator sub acoperire a preluat cele 30 de pliculeţe de Special Gold (mephedronă) pentru care a plătit 1.800 de lei, iar apoi i-au reţinut pe toţi cei cinci tineri care au participat la tranzacţie: Sergiu Diaconescu (22 ani), Adrian Bot (21 ani), Sebastian Lung (25 ani),  Raul Negru (18 ani) şi Silvian Tiutiu (17 ani), ultimul fiul unui poliţist orădean pensionar.

Băieţii au fost prezentaţi în aceeaşi seară procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Antidrog (DIICOT), care au documentat că în ultima jumătate de an aceştia dezvoltaseră o adevărată afacere paralelă cu aşa-numita "sare de baie", făcând concurenţă weedshop-urilor din oraş. Marfa era comandată online, cu 12 lei plicul, şi era vândută în faţa localurilor şi a cluburilor cu 30 de lei plicul. De clienţi nu duceau lipsă, în condiţiile în care în weedshop-uri aceeaşi substanţă costa între 45-50 de lei, tinerii ajungând să câştige chiar şi câte 1.000-1.200 lei pe săptămână.

Sarea nimănui

07 Petru Lung.jpgOdată cu includerea mephedronei în lista stupefiantelor de mare risc, Diaconescu & Co au devenit brusc, din bişniţari, traficanţi. Şi afacerea ar fi continuat, chiar şi aşa, dacă Raul Negru nu ar fi adus drept client, fără să ştie, taman un ofiţer de Poliţie!

În faţa anchetatorilor, niciunul din băieţi nu a recunoscut că i-ar aparţine plicurile cu prafuri. Până să lămurească problema, procurorii au dispus arestarea lui Adrian Bot, cel care predase plicurile şi a luat banii de la poliţistul sub acoperire, şi a lui Sergiu Diaconescu, asupra căruia se găsiseră banii. În prima fază, fiul colonelului Petru Lung (foto) de la Jandarmi s-a declarat un simplu consumator, neimplicat în tranzacţia pentru care fuseseră reţinuţi. "Eu m-am dus doar să stau de pază, să nu cumva să fie ţepuiţi de cumpărător. Dar cine a plasat plicurile nu ştiu, că n-am fost atent", susţinea Lung junior.

Ulterior, însă, în timpul cercetărilor, anchetatorii au descoperit că Lung era dealer notoriu printre consumatorii din Nufărul şi Velenţa care se adună, seară de seară, pe malul Peţei. Pe telefonul lui, ofiţerii antidrog au şi găsit numeroase mesaje venite de la clienţii care îi cereau marfă ori de la intermediarii care îl anunţau "Sună-mă, ai client". Ba mai mult, zic poliţiştii, tânărul nu se dădea în lături nici de la mici înşelăciuni, vânzând uneori consumatorilor neiniţiaţi sare de baie drept cocaină.

"Special" la suprapreţ

Deşi iniţial s-a crezut că cele 30 de plicuri vândute poliţistului sub acoperire proveneau de la Diaconescu, ulterior procurorii au descoperit că ele îi aparţineau chiar lui Lung. Fiul jandarmului-şef cumpărase 120 de plicuri cu mephedronă cu o zi înainte să fie declarate ilegale şi le păstra acasă, pentru a le scoate pe piaţă ulterior, la un preţ mult mai mare. Pe 18 februarie, Raul a plasat cumpărătorul întâi lui Diaconescu, dar acesta - neavând marfă - l-a sunat pe Lung, despre care ştia că se aprovizionase de curând. Lung a cerut 30 de lei pentru un plic de "Special Gold". La rându-le, Diaconescu, Negru şi Bot şi-au pus fiecare câte un "adaos" de 10 lei, ajungând să-i ceară poliţistului 60 de lei pentru un plic.

Chiar şi aşa, Lung a încercat să-l şmenuiască pe poliţist, să-i ia banii şi să rămână şi cu marfa. I-a cerut lui Raul şi lui Bot să aducă clientul într-o benzinărie din Velenţa, dar el nu s-a dus la întâlnire, ci l-a sunat din nou pe Raul, cerându-i să ia banii de la client şi să-i aducă la un bloc din apropiere, unde urma să-i dea marfa. Evident, poliţistul şi-a dat seama că ar fi aşteptat degeaba întoarcerea lui Raul, motiv pentru care a cerut ca tranzacţia să aibă loc, faţă în faţă, în parcarea Master, unde ulterior s-a şi realizat flagrantul.

La proces

Arestaţi în aceeaşi seară, Adrian Bot şi Sergiu Diaconescu au fost eliberaţi câteva săptămâni mai târziu de magistraţii Curţii de Apel Oradea. Sebastian Lung şi Raul Negru au fost anchetaţi în stare de libertate, iar Silvian Tiutiu, cel mai tânăr din grup, a ajuns martor. Prieten cu Raul, băiatul îl însoţise pe acesta la combinaţie, fără să ştie la ce participă, zic anchetatorii. "Jucam cărţi cu Raul când a primit un telefon, după care mi-a spus să merg cu el, că urma să facă nişte bani. N-am ştiut despre ce e vorba", a explicat adolescentul la anchetă.

Săptămâna trecută, după şase luni de cercetări, procurorii DIICOT au decis trimiterea în judecată a celor patru tineri, pentru trafic de droguri de mare risc. O infracţiune serioasă, pentru care - teoretic - băieţii riscă să-şi facă praf următorii 20 de ani din viaţă...


PERICULOS
"Aurul" morţii

07 special gold.jpgSpecial Gold sau sarea de baie, cum e denumită uzual mephedrona, este un drog sintetic, substitut al cocainei, care dă mult mai rapid dependenţă şi provoacă o serie de efecte negative, de la epuizare fizică şi psihică până la halucinaţii, tulburări cardio-vasculare, comă şi chiar deces.

Anul trecut, cinci tineri din România au murit şi alte zeci au ajuns în spitale ca urmare a consumului de mephedronă, motiv pentru care, din 15 februarie, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, ea a fost inclusă pe lista substanţelor interzise, alături de alte 35 aşa-numite etnobotanice. Pe 22 iulie, printr-o nouă Ordonanţă, lista a fost extinsă cu alte 8 halucinogene comercializate până atunci legal în weedshop-uri.